Stavění ze dřeva na vzestupu

PVA Letňany 26.2 - 1.3. 2009

Trend výstavby rodinných domů na bázi dřeva i u nás v posledních letech sílí. Využitelnost dřeva ve stavebnictví a její nejrůznější technologické možnosti představuje letos už počtvrté veletrh Dřevostavby, který byl dnes zahájen spolu s veletrhem Nový byt a dům v PVA Letňany. Veletrhu Dřevostavby se zúčastní i řada firem ze zahraničí - celkem z deseti zemí, v nichž má stavění ze dřeva významné postavení.

Bohatý program na stánku společnosti Rigips

Na stánku Rigips v hale 2, č. A21 můžete vidět řez dřevěnou sendvičovou konstrukcí ve skutečných rozměrech. Spolu s pěti partnerskými firmami prezentuje Rigips přibližně deset konstrukcí různých skladeb obvodových stěn dřevostaveb, včetně difuzně otevřené konstrukce Rigips-diffuwall®.
Návštěvníci se mohou seznámit s názornými ukázkami únosnosti sádrovláknitých desek Rigidur. Široké veřejnosti jsou také předvedeny vybrané skladby podlah Rigidur, které byly koncem loňského roku nově odzkoušeny ve zkušebně CSI Zlín.
Ve spolupráci s partnerskými společnostmi Alfahaus, Arbos, Ecomodula, HK-Dřestav a MS Holding nabízí stánek Rigips kompletní informační poradenství a jsou zde představeny i některé z realizovaných projektů.
MS Haus slaví 10 let

Společnost MS Haus, která letos slaví deset let své působnosti na českém trhu, se veletrhu Dřevostavby účastní již potřetí.

Certifikát na „ Montované domy na bázi dřeva“ dle Dokumentu národní kvality získala tato stavební a projekční firma jako druhá v ČR. Pro zákazníky to znamená vysokou garanci kvality - odzkoušeny a kontrolovány jsou nejen díly domu tzn. stěny, příčky a stropy, ale i jejich montáž na stavbě.

MS Haus ovšem není jen osvědčeným dodavatelem montovaných domků, specializace firmy zahrnuje i roubené rodinné a rekreační domy, které firma navrhuje a dodává podle přání zákazníka.

Navštívíte-li v průběhu veletrhu její stánek (č. 2A19), můžete se dovědět víc o nabídce domu na klíč od 1 mil. Kč (vrchní stavba na klíč bez DPH), stejně jako o poslední novince v její nabídce - přízemním bungalovu MS 12.
Atrium - Energie pod kontrolou

Jestliže chcete bydlet ve skutečně nízkoenergetickém domě, musíte již při samotném plánování vzít v úvahu celý komplex důležitých ukazatelů. Firma ATRIUM, dodavatel montovaných rodinných domů na bázi dřeva, nabízí jako první na českém a slovenském trhu koncepční řešení pod názvem ATRIUM ENERGY CONTROL. Tento koncpet komplexně splňuje požadavky na dnešní nízkoenergetické bydlení.

Koncept ATRIUM ENERGY CONTROL obsahuje:
- kvalitní konstrukční systém rodinného domu s nadstandardním zateplením
- systém decentrálního větrání s rekuperací vzduchu
- izolační trojskla okenních výplní s kvalitním rámem
- řídicí systém pro regulaci vytápění jednotlivých obytných místností v rodinném domě


Bydlení v domech splňujících potřebné požadavky nabízí v dlouhodobém horizontu velkou úsporu energií, zdravé vnitřní klima a nadstandardní komfort.
Rodinné domy splňující nejen tyto kritéria vyrábí a realizuje firma ATRIUM – DOMY NOVÉ GENERACE.

Více informací o tomto konceptu a o kompletní nabídce firmy získáte od pracovníků firmy ATRIUM v hale číslo 2 stánek číslo 2B19.
Tip na fasádu - Novabrik

Rozsáhlou problematiku tvoří dodatečné zateplování domů. Problémy lze očekávat např. u starých domů s minimálními izolacemi proti vzlínající vodě. Uzavřením vnějšího pláště domu polystyrenem může voda vzlínat do interiéru, vnitřní omítka zvlhne a začnou se tvořit plísně. Odborníci proto doporučují zvolit odvětranou fasádu. Její funkce je jednoduchá, ale důležitá: Působením komínového efektu odvětrává zdivo a tím stavbu průběžně vysušuje. S vlhkostí ale může unikat i teplo, neboť platí, že jen suchý materiál má dobré akumulační schopnosti. Proto je nejvhodnější odvětraná fasáda postavená suchou cestou.


Zajímavým tipem pro stavebníky tak může být odvětraná fasáda Novabrik Regular nebo difúzně otevřená fasáda Novabrik Therm, které prezentuje u svého stánku společnost Novabrik.

Obkladové cihly se za pomocí vymezovací konstrukce skládají „na sucho“ jako stavebnice. Fasáda má dlouhou životnost (nejméně 50 let) a dává možnost i dodatečných stavebních úprav podkladu.
26.02.2009 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444