Stavební spoření stále aktuální

Nejvýhodnější spořicí produkt, jímž bylo v uplynulých letech stavební spoření, doznal vládními zásahy značných změn. Přestože se státní příspěvek snížil a nově připsané úroky podléhají 15% zdanění, nepřestává o ně ale být zájem.

Svědčí o tom i fakt, že v prvním pololetí roku 2012 uzavřely české stavební spořitelny přes 200 tisíc nových smluv, což je zhruba o desetinu více než za stejné období roku 2011. Stavební spoření v současné době tvoří šestinu všech finančních aktiv českých domácností, průměrná výše naspořených prostředků na účtech stavebního spoření se přitom blíží 100 tisícům korun.

Stavební spoření jako speciální produkt

Vláda ovšem předkládá novelu zákona o stavebním spoření, která navrhuje další změny. Podle ní by od roku 2015 stavební spoření mohly nabízet také univerzální banky. Stavební spořitelny by je ale musely i nadále nabízet za přísných podmínek, zatímco univerzálních bank by se taková pravidla netýkala. Současný ministr financí pokládá stavební spoření za finanční produkt jako každý jiný, a podle jeho názoru proto není důvod, aby je poskytovaly pouze stavební spořitelny.

Stavební ale spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů - z vkladů těch klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby pak závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu. Produktem jako každý jiný podle názoru odpůrců novely stavební spoření není především pro účel, za kterým vzniklo - tj. generovat úvěry na bydlení za předepsaných, pro klienty výhodných podmínek. A to právě umožňuje skutečnost, že většina úspor účastníků stavebního spoření je použita na úvěry jiným účastníkům a zbytek úspor spořitelny odpovědně spravují, přičemž neinvestují do rizikových nástrojů.

Proti novým návrhům zazněly hlasy z řad odborníků a setkal se i s negativním ohlasem veřejnosti, byla např. založena facebooková skupina Nechceme změny ve stavebku.

Jaké jsou dnes vlastně perspektivy stavebního spoření?

Stále platí, že představuje možnost výhodného zhodnocení úspor a nezastupitelnou roli může sehrát pro ty, kteří si potřebují vzít úvěr na bydlení.

V kombinaci výnosu, úvěrových předností a maximální bezpečnosti vkladů nenabízí trh ke stavebnímu spoření žádnou výhodnější nabídku. Běžným spořicím produktům se stavební spoření vyrovná pevným a trvalým úročením vkladů a celkovým zhodnocením je předčí.

Státní podpora až 2000 Kč za rok, garantovaný úrok

Všichni účastníci stavebního spoření v ČR mají podle platného zákona o stavebním spoření nárok na státní podporu ve výši 10 % z ročně uspořené částky, maximálně ale 2000 Kč. I když je tedy státní podpora nižší, než jsme byli zvyklí, v sousedním Rakousku, kde je stavbní spoření rovněž oblíbeným produktem, je stát daleko šetrnější. Podpora se zde pohybuje pouze v rozmezí 1,5 % až 4 % z ročního vkladu.

K základním výhodám stavebního spoření patří jistota smluvně garantované úrokové sazby. Jak základní úrok z vkladů, tak úrok z úvěru jsou trvalé a neměnné, protože jsou definovány ve všeobecných obchodních podmínkách, které jsou součástí smlouvy.

Financování bydlení s Liškou
  
Jedním z nejvýhodnějších a nejbezpečnějších finančních produktů u nás zůstává Stavební spoření s Liškou. Podle statistik připadá na každou desátou českou domácnost úvěr od Lišky, což vlastně ani nepřekvapuje, pokud si uvědomíme, že každý šestý obyvatel ČR je klientem Českomoravské stavební spořitelny. Největší a nejvyhledávanější stavební spořitelna v České republice proto nabízí tarify, které odpovídají požadavkům široké klientely, včetně širokého spektra produktů, které umožňují individuální řešení potřeb při financování bydlení. U Lišky lze např. bez zajištění získat úvěr až do výše 500 tisíc Kč.

Při sjednávání smlouvy o stavebním spoření s Liškou si ale svoji variantu mohou vybrat i ti, kteří  chtějí jen výhodně spořit a nepředpokládají, že budou mít zájem o úvěr ze stavebního spoření. Pro ČMSS pracuje na pobočkách 2700 finančních poradců, kteří jsou připraveni zpracovat vaše spoření na míru, podle vašich možností a potřeb.

07.09.2012 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444