Správa bytových domů čelí novým výzvám v souvislosti s pandemickou situací i množícími se útoky podvodníků

Online konference k aktuálním tématům

Desítky předsedů a ředitelů bytových družstev se již zítra spojí na jediné online konferenci s problematikou bydlení u nás – eFÓRUM BD 2020. Společně budou dva dny řešit klíčová témata českých měst v oblasti bydlení, družstevní výstavby a správy bytových domů.

Hlavními tématy budou nejen aktuální situace spojená s pandemií Covid-19, ale také nová legislativa a současné podvody na bytová družstva. Na konferenci, kterou pořádá ve dnech 3. a 4. listopadu 2020 Česká společnost pro bydlení vystoupí během dvou dnů třicet odborníků.

Ve snaze upozornit na aktuální problematiku týkající se společného bydlení v družstevních i soukromých domech uspořádala Česká společnost pro rozvoj bydlení již koncem října online tiskovou konferenci, jejímiž hosty byli předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Jan Vysloužil a Martin Kroch, předseda České společnosti pro rozvoj bydlení.

Paralyzovaná bytová správa

K hlavním problémům v současné době patří dopady pandemie onemocnění Covid-19 na domovní správu. Společné prostory bytových domů pochopitelně vyžadují zvýšení hygienických nároků, přičemž s uzavřením škol a časté práce z domova roste poptávka i po navýšení kapacity internetového připojení. Vládní opatření proti koronaviru ovšem také citelně ochromila jednání bytových korporací. V jejich důsledku totiž dochází k odkládání schůzí společenství vlastníků jednotek a bytových družstev. Jediným způsobem, jak alespoň částečně udržovat tato jednání v chodu, se tak většinou stává zdlouhavé korespondenční hlasování (tzv. per rollan). Výsledkem je přitom mimo jiné i časté pozdržení voleb členů statutárních orgánů, jejichž volební období je skrze vládní novelu lex COVID momentálně prodlouženo pouze do konce roku 2020, což nelze považovat za dostačující.

Podvodníci cílí na SVJ a bytová družstva

Množí se také podvody zneužívající současný stav. Vše začíná zpravidla u rejstříkových soudů, které se případný podvodník snaží přesvědčit o tom, že došlo ke zvolení nového statutárního orgánu a jejím předsedou je on sám, resp. společnost s ručením omezeným. Následným krokem by pak byl pokus o vyvedení finančních prostředků jednotlivých společenství či bytových družstev. „Dokážeme si také představit, že na základě opětovně zfalšovaných dokumentů by se mohli podvodníci dokonce snažit sjednat u bank úvěry ve prospěch těchto společenství.“ říká předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Jan Vysloužil.

Bytové domy a nové měření spotřeby podle EU

Velice živé téma představuje rovněž přijetí nové směrnice EU, ze které vyplývají nové povinnosti pro měření tepla a teplé vody v bytových domech. Vedle montování měřidel umožňující dálkové odečty směrnice zahrnuje i povinnost častějšího informování konečných spotřebitelů o jejich spotřebě, přičemž od 1. ledna 2022 by se tak mělo dít každý měsíc. Hlavním cílem je pochopitelně snaha o dlouhodobé snížení spotřeby. Klíčové ovšem bude samotné technické provedení, které zajistí efektivní měření energií i jejich průběžné vyhodnocování, ale i konkrétní promítnutí dané směrnice do české legislativy.

Elektromobilita vs. společné parkovací prostory

Elektromobily v současné době získávají na popularitě, a to i díky podpoře ze strany Evropské unie. Jejich parkování ve společných garážích bytových domů je však docela nové téma, které je třeba diskutovat a pro řešení najít určitou rovnováhu. Zásadním bodem je v tomto případě možnost dobíjení elektromobilů. O dodávku této elektrické energie by se mělo starat společenství vlastníků či bytové družstvo, nicméně rozdělování nákladů nejen na samotné dobíjení ale i vybudování potřebné infrastruktury může být do jisté míry problematické. V neposlední řadě je třeba se zaměřit i na bezpečnostní aspekt elektromobility, jelikož dosud nejsou ještě k dispozici standardní bezpečnostní či technické normy ve vztahu k parkování ve společných garážích.
02.11.2020 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444