Sportovní vyžití na vlastním pozemku

Čas dovolených pomalu končí. To však neznamená, že není potřeba pořádně promyslet, jak naložit s volným časem. Ne každého baví polehávání u bazénu, i když tomu počasí občas stále nahrává. Pro ty, kteří více preferují aktivní pohyb, existuje několik variant sportovišť, jež lze vybudovat v rámci vlastního pozemku.

Pokud se ve vaší domácnosti nachází děti, které stejně jako vy mají kladný vztah ke sportu, je potřeba se rozhodnout, do čeho zainvestovat. V rámci sportovních potřeb si lze vybrat z nepřeberného množství sportovního nebo volnočasového náčiní. V následujícím článku se zaměříme jak na ty vysoce rozšířené, tak i méně obvyklé.

Basketbalový koš

Basketbal je celosvětový fenomén, který dokáže velmi dobře rozdělovat na dva tábory. Buď mu naprosto propadnete, nebo se stane vaší nejméně oblíbenou míčovou hrou. O skutečnosti, že na něj spousta lidí nahlíží pozitivně, svědčí jejich velký počet upevněných košů na garážích rodinných domů. Obliba tohoto sportu u mladých navíc může ještě vzrůstat vzhledem k stále se zvětšujícímu renomé českého basketbalu. Zvláště pak s ohledem na zářiové mistrovství světa a evropský šampionát v roce 2021, který bude Česká republika spolupořádat. Zvýšený zájem o určitý sport spojený s úspěchem národního výběru je českým evergreenem. Proto je potřeba se připravit na to, že v dohledné době může váš syn nebo dcera zatoužit po bezedné obroučce. 

V případě, že jde o sortiment basketbalových košů, existují v podstatě dvě možnosti. Můžeme pořídit celou konstrukci se stojanem, deskou i košem. Tato jistě nákladnější varianta přináší výhodu v podobě možnosti nastavovat výšku koše, což se vyplatí především, pokud se v domě nachází i menší děti. Ocenit lze i variabilnost toho, kam koš umístit. Odpadá rovněž starost s montáží.   

Přece jen častější je v ČR pořízení koše a samotné desky, kterou následně přivrtáme na garáž nebo jinou část domu. Instalace je víceméně trvalá, ale je potřeba značné šikovnosti a důslednosti z důvodů bezpečnostních i ryze praktických. Nápor těžkého dobře nafouknutého basketbalového míče nelze podcenit. Nevýhodou závislosti na garáži je pak zeď, která brání rozběhu. Jejím plusem však je, že se balon díky ní neustále vrací k majiteli a odpadá protivné běhání pro zakutálený míč. 

Zvolíme-li tuto variantu, kdy chceme pokud možno regulérní koš, měli bychom si pečlivě změřit parametry. Obroučka by měla být umístěna ve výšce 305 centimetrů, šířka desky je 180 centimetrů a její výška 105 centimetrů. Nesmí se zapomenout ani na provazovou nebo železnou síťku, která je zásadní pro dokonalý zážitek z vsítěného koše.

Závěsný kuželník

Závěsný, neboli ruský kuželník uvádíme jako opak ke koši v tom smyslu, že jde o aktivitu, jíž se rádi účastní téměř všichni. Přece jen jde o mnohem méně namáhavou zábavu, která však může přinést zajímavé zápolení mezi přáteli nebo rodinnými členy. Většinou máme tyto kuželníky spojené s parky nebo zahrádkami u některých vesnických restaurací, ale čím dál více se začíná jednat i o záležitost, jíž si lze pořídit na zahradu.

Potřebujeme šibenici, na ni zavěšenou kouli a devět kuželek. Pokud nemáme na zahradě betonový základ, nesmí se opomenout příhodná podložka (4 betonové desky 50x50 cm). Kuželky samotné mohou být vyrobeny z plastu, ale mnohem větší oblibě se těší dřevěné provedení. Lze zakoupit již zhotovený produkt, nebo si u řemeslníka vytvořit vlastní kuželník na míru, popřípadě si poradit svépomocí.

Dalších možností k aktivnímu sportu zůstává nepřeberné množství. Oblíbené bývají trampolíny, přenosné branky různých velikostí, minigolf, nebo stůl na ping pong, jehož aspekty jsme důkladněji rozebrali v nedávném článku. A co máte, nebo si plánujete pořídit na zahradu vy?
30.08.2019 | ms

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444