Špatně se vám dýchá? Namiřte si to do parní sauny

Letošní zima poskytuje virům a bakteriím dostatečně úrodnou půdu pro rozvinutí chřipek, nachlazení nebo zánětů horních cest dýchacích. Snadným a příjemným řešením jak nemocem předcházet je saunování.

„Sauna mi nedělá dobře, nemohu v ní dýchat a nedokážu snést tak vysoké teploty." Je to také váš případ? Klasická finská sauna opravdu nemusí být vhodná pro každého. Saunování se však vzdávat nemusíte. Vyměňte suchý vzduch za vlhké prostředí - navštivte parní lázeň.

Prostředí parní sauny se od finské odlišuje svým vybavením. Klasická sauna vás přivítá voňavým dřeveným obložením, parní lázeň zase mozaikami dekorativních kachliček. Chvíle v parní lázni vám může zpříjemnit klidná hudba, intimní osvětlení a podpůrná aromaterapie.

S ohledem na 100% vlhkost v kabině je nutné přizpůsobit styl saunování. V klasické sauně dochází k pocení takřka okamžitě, v parní sauně až po jejím opuštění. Proto je velmi důležitý následný odpočinek v místnosti tomu určené. Říká se jí tepidárium, kde dosáhnete maximálního účinku parní terapie. 

Parní lázeň vs. finská sauna
Teplota v parní lázni dosahuje rozmezí 40 - 55 °C a vlhkost vzduchu až 100 %. Oproti tomu ve finské sauně vdechujeme suchý vzduch ohřátý na teplotu minimálně 65 °C.

 

Pro astmatiky především

Potýkáte se s kožními problémy, revmatickými potížemi, astmatem nebo onemocněním dýchacích cest? Navštivte parní saunu, která má na lidský organismus velmi blahodárný vliv.

Bývá velmi často doporučována lidem s chronickými rýmami a alergiemi, pročišťuje póry, léčí akné a celulitidu, přispívá k regeneraci přetížených svalů a kloubů, uvolňuje ucpané dýchací cesty a celkově pomáhá k psychické pohodě a osvěžení. Sportovci ocení účinky této lázně zvláště při regeneraci namáhaných svalů a kloubů.

Účinky parní sauny lze zvýšit použitím speciálních vonných olejů určeným k inhalaci. Například pro usnadnění dýchání se doporučuje saunová aromaterapie pomocí éterického eukalyptického oleje. Borovice zase pomáhá při revmatismu, levandule uklidňuje a je lékem na plnohodnotný spánek, máta zklidňuje kožní vyrážky…


Parní generátor - základ parní lázně 

Nejdůležitějším vybavením parní lázně je parní generátor, který do sauny vhání páru. Generátor je alternativou saunových kamen, která se nachází uvnitř klasických finských saun. Parní generátor není umístěn přímo v sauně, ohřátou páru vhání parovody z oddělené technické místnosti. Jednotlivé generátory se odlišují svým výkonem a mohou tak splnit požadavky vytíženého komerčního wellness centra i malé parní lázně v domácím prostředí. 

30.01.2018 | Jana Koenigová

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444