Recept na píchanou buchtu
Suroviny na pekáček o velikosti cca 20 x 30 cm| Na těsto (hrnek o velikosti 250 ml): 1 vejce 1 hrnek cukru krupice 1 vanilkový cukr ½ hrnku oleje ¾ hrnku mléka 1 a ½ hrnku polohrubé mouky ½ sáčku prášku do pečiva Na polevu: 200 g másla 200 g cukru moučka 3 lžíce kakaa 5 lžic rumu kokos na závěrečné posypání |
Příprava Vejce vyšleháme s cukry do pěny a přilijeme olej s mlékem. Nakonec vsypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do menšího pekáčku či dortové formy (průměr 26 cm) vystlané pečicím papírem a dáme péct na 180°C, dokud nebude piškot nahoře lehce dozlatova a na špejli se nebude lepit těsto (asi 20 - 25 minut). Zatímco se nám bude péct piškot, připravíme si polevu. Do kastrůlku dáme máslo a necháme jej velmi pozvolna rozpustit na sporáku. Pozor, ať nebublá, v průběhu rozpouštění často mícháme. Jakmile je rozpuštěné, stáhneme kastrůlek z plotny, vsypeme cukr smíchaný s kakaem a vlijeme rum. Metlou pěkně promícháme, dokud se vše nespojí na hladkou polevu. |
Horkou buchtu vyndanou z trouby hustě propícháme koncem vařečky a ihned ji polijeme polevou, kterou rozetřeme po celé ploše, aby pěkně zatekla do vařečkou vytvořených děr. Na závěr posypeme kokosem a necháme vychladnout.
TIP 1: Buchtu můžeme místo kokosem posypat nasekanými ořechy.
TIP 2: Pokud by se nám stalo, že se poleva zdrcne/zhrudkovatí, měli jsme příliš horké máslo a cukr zkaramelizoval. Nepřestáváme míchat, dokud se cukr nerozpustí a poleva nespojí. Můžeme taky prošlehat tyčovým mixérem. ![]()
Soutěž o kuchařku Kristýny Bubeníkové: Bude dneska buchta?
Zapojte se do soutěže o kuchařku. Stačí odpovědět na otázku, kterou najdete na konci článku, a mít štěstí při losování. Nápovědu najdete blogu autorky: www.kristynabubu.cz nebo na jejím Instragramu: @kristyna_bubu. Soutěž trvala do 21. května 2024. Výherci: O. Doubravová, M. Tomešová, V. Loutecká