Staňte se mistrem amerického barbeque
Pro pomalý způsob úpravy masa v grilu nebo udírně při nízké teplotě a po hodně dlouhý čas se i v Česku vžil termín "Low and Slow". Touto metodou se u masa dosahuje neuvěřitelné šťavnatosti a intenzivní chuti. Pro pomalé pečení doporučujeme použít peletový gril, který stačí naplnit peletami, na ovládacím panelu nastavit teplotu, dobu grilování a o nic víc se nestaráte. Gril nemusíte hlídat a věnujete se přátelům a rodině. Díky dřevěnému kouři dostává chuť masa jiný rozměr a částečně se i zauzuje.Recept: Pomalu grilovaná krůta
| Ingredience cca 4-5 kg krůta 1/4 kg slaniny nebo špeku 200 ml majonézy Rubovací koření na drůbež 4-5 vajec Muškátový oříšek 6-8 rohlíků (klidně i tvrdších) 1/2 litru mléka Petrželová nať (mohou být i kopřivy) |
Příprava nádivky Připravte suroviny: Nakrájejte slaninu nebo špek na malé kostičky a vložte je do větší mísy. Přidejte na kousky cca 1x1 cm nakrájené rohlíky. Bylinky: Nasekejte velkou hrst petrželky. Pokud máte, přidejte také kopřivy pro extra chuť a efekt. Směs: Vše zalijte asi 1/2 litrem mléka a přidejte 4-5 rozšlehaných vajec. Důkladně promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Přidejte špetku muškátového oříšku pro jemně pikantní chuť, ale opatrně, je velmi intenzivní. Odpočinek: Směs nechte chvíli odpočívat. |
Co je to "rubovací koření"?
Rub, esenciální prvek amerického BBQ, je suchá směs koření vtíraná do masa před grilováním. Tato směs poskytuje hloubku chuti, pomáhá vytvořit atraktivní kůrku a zvyšuje celkovou chuťovou profilaci masa. Rub obvykle obsahuje kombinaci sladkých, slaných a pálivých složek, jako jsou hnědý cukr, sůl, paprika a chilli. Profesionální grilmani často své recepty na rub tají.
Příprava krůty
Marináda: Ve větší míse smíchejte majonézu s kořenící směsí Rub. Majonéza zajistí, že koření dobře drží na kůži a kůže zůstane křehká.Čištění krůty: Důkladně prohlédněte a očistěte krůtu. Plnění: Naplňte krůtu připravenou nádivkou, pořádně ji napěchujte, aby nevznikly vzduchové kapsy. Nohy krůty svažte pevným kuchyňským provázkem, aby nádivka nevypadávala.
Marinování: Celou krůtu důkladně potřete připravenou marinádou z majonézy a koření.
Grilování
Umístění krůty: Položte krůtu na grilovací rošt nebo na odkapávací misku, aby tuk měl kam odtékat.
Grilování: Grilujte krůtu pomalu a rovnoměrně. Prvních 4-5 hodin grilujte bez přidávání kouře, aby maso prohřálo a ovadlo.
Kouř: Na poslední 1-2 hodiny přidejte do grilu dřevěné štěpky pro kouřovou chuť.
Kontrola teploty: Použijte vpichový teploměr, abyste kontrolovali vnitřní teplotu masa. Krůta by měla dosáhnout vnitřní teploty 85 °C.
Odpočinek: Po dokončení grilování nechte krůtu odpočinout na chladném místě alespoň 15-20 minut, aby se šťávy rozložily zpět do masa.
Soutěž o 3 sady amerického BBQ koření
Zapojte se do soutěže, 3 šťastlivce odměníme balíčkem prémiového BBQ koření od GrilyKrby.cz. Nápovědu najdete na adrese: https://www.grilykrby.cz/. Soutěžit můžete do 21. června 2024. Výherci: J.Vyhnálková, A.Hloušková, M.Straka