Slavný Pascal Mourgue o designu

Mezi solitéry, které jsou součástí projektu Designstory instalované v pavilónu A2, najdou návštěvníci letošního Mobitexu také černou variantu pohovky, které dal její tvůrce jméno LOVER. Jde o jedinečnou příležitost vidět na vlastní oči jedno z momentálně nejslavnějších evropských děl jednoho z po dlouhá léta nejslavnějších představitelů evropského i světového designu Pascala Mourgua.

K aktuálním zprávám o dění v gigantické nábytkové společnosti Ligne Roset, pro kterou Pascal Mourgue tento design vytvořil, totiž patří zpráva o prestižní ceně za design, kterou pro letošní rok udělilo hannoverské Industrie Forum Design právě tomuto výrobku. Jakoby jedním tahem načrtnutá, elegantní, polohovatelná pohovka LOVER je plněná speciální pěnou. Svoji mezinárodní premiéru měla na loňském mezinárodním veletrhu nábytku v Kolíně nad Rýnem a pozornost upoutala okamžitě - právě tak díky designu jako díky pohodlí, které svým uživatelům skýtá.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Také z toho, co o sobě Pascal Mourgue řekl na tiskové konferenci pořádané v rámci Mobitexu, jasně vyplývá, že poskytnout zákazníkům pocit pohodlí pokládá tento tvůrce nesčetných návrhů a nositel mnoha ocenění za základní věc. "Profese designéra vstupuje do celého výrobního procesu a samozřejmě ovlivňuje i obchod. Koncepci výrobku je proto důležité dělat od začátku jako partnerský projekt. Zákazník se musí v produktu poznat, musí vyhovovat jeho životnímu stylu," říká o své profesi. K pojmům partnerství, diskuse, lidské vztahy, přátelství, kooperace a vzájemná inspirace se Pascal Mourgue, mluví-li o své práci, často vrací. Hovořil i o svém blízkém přátelství k bratrům Rosetovým. I když pracuje pro řadu výrobců a zdaleka se neomezuje jen na nábytek, asi nejúspěšnější byly právě projekty, které vznikly pro Ligne Roset, jejíž filozofie nábytku jako "le style de vie" je jeho myšlení blízká. Že toto partnerství přináší ovoce, o tom svědčí např. závratný komerční úspěch křesla CALIN nebo kolekce SMALA.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
I když Pascal Mourgue často zdůrazňuje, že jde především o to, co potřebují zákazníci, jeho návrhy v sobě mají náboj, kterým jejich tvůrce umí budoucím uživatelům napovídat, inspirovat je. Tak je tomu např. s jeho sestavou sedacího nábytku se stolem Tazia, nápadem, do něhož vložil svoji zkušenost ze Středního Východu. "Tam existuje společenské místo, kde se stoluje, debatuje i pracuje. Viděl jsem je v mnoha domech a napadlo mě, že by něco podobného mohlo být příjemné řešení i pro mladé domácnosti v Evropě." Sám se cítí inspirován světem, jak jej sám poznává. Přijímá neúnavně mnohost sociálních i kulturních podnětů. S obdivem hovořil o užitných výrobcích vytvářených např. africkými domorodci. O dílech, která nemají design ani designéra, jejich krása a užitečnost vznikne jen díky důvtipu a inteligenci řemeslníka. "Co mě ovlivňuje? Když kdekoli vidím hezkou práci, dává mi to chuť tvořit..."






18.03.2004 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444