Slavnostní okurkový salát s melounem

Okurky a melouny jsou botanicky blízcí příbuzní, není proto divu, že i chuťově mohou velmi příjemně ladit. Jako v tomto osvěžujícím a atraktivně vyhlížejícím letním salátu, kterým můžete v letních vedrech potěšit

Meloun s červenou dužninou, takzvaný vodní (Citrullus lanatus), je u nás ze všech druhů melounů patrně nejoblíbenější. Obsahuje také nejvíc vody, proto si ho v horkém létě s potěšením vychutnáme. Má jemnou vůni i chuť. Dužnina vodního melounu, která může být i žlutá či bílá, obsahuje 90–95 % vody, 3–12 % fruktózy a 10 –15 mg % vitaminu C a provitamin A. Příznivý zdravotní vliv má na funkci ledvin, působí proti zácpě, stimuluje krevní oběh a zklidňuje organismus. Abyste se vyhnuli nástrahám jeho konzumace ukusováním, nakrájejte ho na kostky a servírujte s vidličkou. Meloun můžeme také rozmixovat, samotný nebo v kombinaci s nějakým jiným letním ovocem, a konzumovat jako osvěžující nápoj. Na party pro dospělé můžete do melounu před nakrájením vpravit injekční stříkačkou trochu alkoholu (výborně chutná s bíllým rumem) a nechat rozležet. Ke grilovaným pochoutkám nebo jen jako skvělou letní svačinku si připravte výborný okurkovo-melounový salát.
 
Ingredience
čerstvé okurky
váhově stejné množství vyzrálého vodního melounu
sůl
citron nebo limetka
trocha vody na marinádu
Postup
Okurky oloupeme, zbavíme měkké části a nakrájíme na kostky nebo z nich tvořítkem vykrájíme kuličky a dáme je do lednice asi na hodinu marinovat do nálevu, který připravíme z vody, citronové nebo limetkové šťávy a soli. Občas promícháme. Pak kulatým tvořítkem nakrájíme i dobře vychlazený meloun. Okurky vyjmeme z marinády, smícháme s melounem a rozdělíme do misek. Podáváme dobře vychlazené.
29.07.2022 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444