Skryté příběhy architektury

Ve 22 městecho po celé České republice a na Slovensku  se připravuje již devátý ročník festivalu Film a architektura, který se uskuteční od 30. září do 7. října 2020. Zájemci o architekturu, urbanismus a design budou mít příležitost seznámit se s dvěma desítkami filmů promítanými v několika tematických sekcích.

Devátý ročník festivalu nese podtitul Skryté příběhy a uvede výběr autorských filmů, které odkrývají příběhy a problémy, jež s sebou architektura a urbanismus mohou přinést. „Architektura neexistuje bez člověka. Za zdmi staveb i urbanistickými plány se skrývají lidské příběhy, které vybrané snímky odkrývají,“ představuje koncept dramaturgyně festivalu Martina Freitagová.

Filmový festival Film a architektura přiveze mimo jiné světovou premiéru snímku Making a Mountain o unikátní dánské spalovně jednoho z nejvýznamnějších současných architektů Bjarke Ingelse, kterého časopis Time zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Nebudou chybět ani online debaty a diskuze s osobnostmi světové architektury či hudební večer, jenž představí zajímavé videoklipy spojené s architekturou. Ve vybraných městech včetně Prahy bude k vidění například také snímek Ztracený architekt Ernst Wiesner, který představí příběh tohoto významného architekta s československými kořeny, jenž byl žákem Adolfa Loose.
 
 
Součástí festivali bude také pražská premiéra čerstvě dokončeného snímku Aalto o legendě moderní architektury z Finska Alvaru Aaltovi nebo netradiční architektonický road trip Tokyo Ride s jedním ze zakladatelů celosvětově uznávaného studia SANAA. Snímek natočila v současnosti nejslavnější dvojice filmařů architektury Ila Bêka a Louise Lemoine.
 

Ženy v architektuře

Festival jednu ze svých sekcí věnuje výrazným ženám v architektuře, které zůstávaly po dlouhou dobu skryté ve stínu svých mužských kolegů. Inspirativní dokument City Dreamers vypráví příběh o čtyřech osobnostech 20. století (Phyllis Lambert, Denise Scott Brown, Cornelia Hahn Oberlander a Blanche Lemco van Ginkel) a jejich inovativním pohledu na roli architektury a města, kde síla komunity převyšuje význam jednotlivých budov. Festival uvede také dokumentární portrét Evy Jiřičné či snímek Gray Matters o irské designérce a architektce Eileen Gray, jejíž nadčasový nábytek obdivují architekti od 20. století do současnosti. Na filmy bude navazovat online debatní panel s významnými osobnostmi světové architektury. Online se s Prahou v kině Světozor spojí také kurátorka britské V&A Olive Horsfall Turner, které jako první muzeum na světě archivovalo část komplexu sociálních bytů Robin Hood Gardens, které byly zbourány. Tento jedinečný počin byl mimo jiné součástí výstavy na Bienále architektury v Benátkách v roce 2018.
 

Festivalu Film a architektura podněcuje diskuze o architektuře a urbanismu prostřednictvím kurátorského výběru projekcí mezinárodních i českých autorských dokumentů, uvedených většinou v české premiéře a doprovázených debatami s uznávanými režiséry, architekty či urbanisty. Již tradičně se koná také v Brně, Hradci Králové, Olomouci, ve Zlíně a dalších městech v ČR i na Slovensku. Festival běží souběžně s festivalem Den architektury, který letos slaví 10 let od svého vzniku. I letos ve spolupráci s My Street Films produkuje vlastní krátkometrážní film. Pořadatelem obou festivalů je spolek Kruh, jenž se věnuje propagaci současné světové i české architektury.
 
Podrobnější informace o letošním ročníku najedete na www.filmarchitektura.cz.
10.09.2020

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444