Skateboard či koloběžka?

Léto skončilo, ochladilo se a začala sezóna pro milovníky kol, koloběžek a skateboardů. Tedy pro ty, kteří mají rádi pohyb rychlejšího tempa a na čerstvém vzduchu.

Kola jsou tradiční dopravní prostředek, skateboardy už mají v Čechách pevnou základnu a koloběžky se stávají oblíbenějšími víc a víc. Nejenom jako dopravní prostředek, ale i jako základní pomůcka k adrenalinovému a extrémnímu sportu, který se jmenuje freestyle scootering.

Popularitu freestyle koloběžky získaly po roce 2000 po již rozvinutých adrenalinových sportech, jako jsou BMX kola a skateboarding. Je to městský sport, který se provozuje na rampách ve skate parcích. Mnoho jezdců „koloběžkařů“ stále věří, že freestyle scootering bude přijat na Olympiádu v roce 2028, která se má konat v Los Angeles. Na Olympijských hrách 2024 bude mít premiéru skateboarding, breakdance a surfing. Proč by tedy nemohlo být olympijským výborem přijato freestyle koloběžkování…?

Skateboard nebo koloběžka – klíčové rozdíly

Freestyle koloběžka funguje v podstatě na stejném principu jako skateboard. Souboj mezi skateboardem a koloběžkou probíhá už věky a vzrůstá, jak roste popularita koloběžek mezi dětmi, a dokonce i mezi dospělými.

V případě, že jste v této tématice nováčkem, hlavní rozdíl je takový, že koloběžky mají dvě kola a řídítka, která používáte k řízení. Skateboard i koloběžka mají desku, na které stojíte. Skateboardy mají čtyři kolečka a nemají řídítka, řídí se nohama a přesouváte váhu na desce, která je upevněná mezi kolečky. 

Obě dvě zařízení - koloběžka i skateboard - jsou poháněná nohou a lze s nimi provádět skvělé triky v ulicích a ve skateparku.

Mám mu (jí) koupit skateboard nebo koloběžku?

Krátké shrnutí, jestli je pro vaše dítě lepší volbou skateboard nebo koloběžka:
  • koloběžka je ovladatelnější a stabilnější
  • skateboard se přenáší snadněji než koloběžka
  • koloběžku je snazší při akrobacii zvednout než skateboard
  • pokročilé triky jsou těžké jak na skateboardu, tak na koloběžce
  • koloběžka je stabilnější a tím je bezpečnější než skateboard
  • skateboard je často považován za cool, a proto ho Vaše dítě nejspíše preferuje (ale pozor, koloběžka je na vzestupu)
  • skateboard i koloběžka skvěle procvičí tělo
05.09.2022 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444