Šikmá střecha u pasivního domu

Pasivní dům je stavba, která splňuje dobrovolná, ale přísná kritéria energetických úspor při provozu domu. Koncepce pasivního domu není architektonický styl nebo stavební systém, ale dílčí kapitola při navrhování a projektování novostaveb nebo rekonstrukcí. Jedná se o jednoznačný trend v navrhování novostaveb v posledních letech. Důvodem je celosvětová snaha o maximální úsporu energií. 

Málokdo však zaregistroval, že od roku 2020 již nejde o dobrovolnou volbu investora, ale o nařízení, které se obecně týká všech novostaveb, a to dle Směrnice EP a Rady 2010/31/EU (EPDB 2) o energetické náročnosti budov ze dne 19.května 2010. Od 1.1.2020 se požaduje, aby nové budovy fungovaly s téměř nulovou spotřebou energie. Pro veřejné budovy byl termín zkrácen a je v platnosti již od roku 2018. Jako výrobce PIR tvrdého polyuretanu s mnohoúčelovým využitím a specializací na šikmé a ploché střechy můžeme říci, že tloušťky izolací se neustále zvyšují, a to co bylo nadstandardem v roce 2017 je dnes naprosto běžnou záležitostí.
 
Co tento trend, a od příštího roku již nařízení, znamenají v praxi pro projektanta a realizační firmu? Doposud se návrhy u novostaveb většinou řešili tzv. zlatou střední cestou, tzn. nízkoenergetickým standardem. U šikmých střech se bavíme o tloušťce izolace v minerální vatě cca 260 mm, jejímž adekvátem v PIR izolaci je tloušťka 140 mm. U pasivních domů, v závislosti na tom, zda se jedná o požadovanou nebo doporučenou hodnotu podle normy, se již bavíme o minimální tloušťce 420 mm minerální vaty a tloušťce 220 mm v PIR izolaci  s λd-0,022.

Z hlediska konstrukce šikmé střechy je nasnadě otázka: Kam s uvedenou izolací? Při řešení pod krokvemi dochází ke zmenšení obytného prostoru. Pro umístění mezi krokve nám standardně navrhovaná výška krokví kolem 160 mm nestačí. Dochází tedy velmi často ke kombinaci materiálů – minerální vata mezi krokvemi a doteplení nad krokvemi ve formě PIR izolací. Zde je ale třeba zvolit správnou kombinaci a poměr materiálů, aby skladba byla funkční. Dalším oblíbeným řešením je nadkrokevní zateplení s PIR izolací, která navíc umožňuje moderní přiznání krovů.


Tepelné požadavky podle ČSN 73 0540/2011 „Tepelná ochrana budov“

Kombinace minerální vaty mezi krokvemi a PIR izolace nad krokvemi



Nadkrokevní zateplení - pohledový krov

Z hlediska samotného návrhu se jedná o navýšení tlouštěk izolací. U standardních materiálů se musí počítat také se zvýšeným zatížením krovů a vše zohlednit ve statických výpočtech. Velmi důležitým aspektem, který hraje velkou roli při volbě materiálu vhodného k zateplení pasivních staveb, je jeho následná realizace. Pokud se budeme bavit o tloušťkách 420 mm a více, jedná se již o souvrství, které vyžaduje značnou zkušenost a zručnost realizátora, který neopomene správné a precizní provedení detailů. V opačném případě není zaručena dlouhodobá funkčnost střechy. 


Vzhledem ke stavu – množství a kvalitě realizačních firem, kde poptávka již mnoho let převyšuje nabídku je možnost volby materiálu, který realizačním firmám nabízí jednoduchost pokládky, pochůznost, minimální zatížení konstrukce, a to vše při tloušťce 220 mm pro splnění požadavků normy na pasivní dům, ideálním řešením.

Porovnání tlouštěk izolací:
PIR 220 mm


Minerální vata 420 mm
Nové požadavky vyžadují nová řešení, která zahrnují inovativní materiály a netradiční skladby. V tomto případě je dobré obracet se na odborníky, kteří Vám doporučí správnou skladbu na základě požadavku normy, pomohou splnit požadavky investora a v neposlední řadě odborně proškolí realizační firmu. Více na www.puren.cz. Těšíme se na vzájemnou spolupráci!
 
04.10.2019 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444