Sídlo podnikání pro OSVČ - výhody a nevýhody sídla ve vlastním bydlení

Podnikáte nebo přemýšlíte, že se do vod podnikání na volné noze v nejbližší době pustíte? Jednou z věcí, kterou budete muset řešit, je sídlo podnikání. Jak u OSVČ sídlo funguje a jaké jsou (ne)výhody mít ho na vlastní domácí adrese?

Co je sídlo OSVČ

Při zakládání živnosti je jedním z požadavků uvést vaše sídlo podnikání. Velká část živnostníků má své podnikatelské sídlo na adrese svého trvalého bydliště. Se schválením majitele nemovitosti je možné mít sídlo i na adrese kontaktního bydliště, případně si můžete vytvořit virtuální sídlo. Zásadním parametrem sídla OSVČ je možnost zasílání písemností. Adresa musí být také snadno zjistitelná a jednoznačně identifikovatelná.
 

Pojďme se podívat na největší výhody, ale i rizika sídla podnikání u vás doma. 


Výhody sídla na vlastní adrese

Hlavní výhodou sídla podnikání na vlastní adrese je, že nemusíte nic řešit. Pokud je vaše adresa trvalého bydliště stejná jako vaše kontaktní adresa, jedná se o automatický proces a zákazníci vás na adrese snadno najdou.

Se sídlem podnikání doma nemusíte nikam cestovat, abyste si vyzvedli poštu a nejen práci, ale i veškerou administrativu můžete provádět ve vašem útulném prostředí

 

Nevýhody sídla v místě bydliště

Samozřejmě sídlo podnikání na vlastní adrese má i své nevýhody, proto jsou tak populární například virtuální sídla. Mezi největší nevýhody patří to, že je vaše adresa zapsaná v rejstříku a jednoduše dohledatelná na internetu, což nemusí každému úplně vyhovovat. V nejhorším případě se může stát to, že na vás přijde uprostřed noci zvonit nespokojený klient, ale rizik zveřejnění vaší domácí adresy na internetu může být mnohem více.

Pokud vaše práce vyžaduje alespoň občasné schůzky s klienty, může to být další nevýhoda sídla na vlastní adrese. V takovém případě budete muset klienty zvát domů nebo například do kavárny, což není vždy úplně vhodné. Proto velká část podnikatelů sahá po možnosti virtuálního sídla.

Chcete větší anonymitu? Řešením může být virtuální sídlo

Virtuální sídlo je budova, kde sídlí více společností a umožňuje vám využívat prostory například na schůzky a přijímání písemností. Pokud se chcete touto cestou vydat, je důležité poskytovatele virtuálního sídla důkladně ověřit, klidně i rozhovorem s podnikateli, kteří momentálně virtuální sídlo využívají. Jedinou nevýhodou virtuálního sídla pak mohou být poplatky, které jsou ale většinou v řádu tisícikorun za rok. 
02.03.2023 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444