Seřiďte si okna na podzim, ušetříte na energiích

Jednou ze základních věcí, kterými můžete zlepšit tepelně izolační vlastnosti svého domu nebo bytu, je vyladit a seřídit okna. Když máte relativně nová plastová okna, prakticky nemusíte řešit jejich údržbu, před zimou je však dobré je seřídit. Buď to zvládnete sami, nebo vám je přijde seřídit odborník (ideálně z firmy, která okna montovala).

Samotné seřízení není nijak složité a je dobré ho zkontrolovat i v případě, že okna nedrhnou, dobře těsní a doléhají. Seřízení oken se provádí vždy v poloze, kdy je křídlo otevřeno. Pokud vám okno dře ve spodní části, je zapotřebí ho výškově seřídit směrem nahoru. Sundáte krytku spodního pantu a vsunete do něj imbusový klíč. Poté otáčením imbusu ve směru hodinových ručiček křídlo zvedáte a naopak. Pokud vám okno drhne v horní části vinou jeho zvedání, vraťte ho zpět dolů do původní polohy.
 
 

Další údržba oken před zimou

Kromě seřízení oken jsou zde ještě další body údržby, kterou můžete svým oknům dopřát:
  • Těsnění. Zkontrolujte těsnění, jestli dobře drží a není zteřelé. Můžete ho promazat silikonovým olejem. K tomu ještě zkontrolujte a vyčistěte také kanálky pro odtok vody v profilech rámů.
  • Kování. Kování můžete před zimou promazat olejem, aby nezatuhlo. Další údržbu nepotřebuje.
  • Kličky a úchyty. Když už se staráte o svá okna, dotáhněte a umyjte také kličky a úchyty na oknech.
  • Větrání. Lidé dělají často chyby s větráním, v zimě nechávají otevřenou mikroventilaci nebo nevětrají vůbec. Ideální je větrat několikrát denně krátce a intenzivně. Tím zabráníte třeba i rosení oken.
 
TIP: Přečtete si kompletního průvodce správné údržby plastových oken svépomocí.

Někdy ani seřízení oken nepomůže a vyplatí se pořídit si nová kvalitní plastová okna, která vám namontují a seřídí odborníci. V takovém případě si určitě nechte ukázat, jak se okna seřizují, abyste to mohli později dělat už sami.
 
20.10.2021 | PR
  • Svět oken

    Společnost Svět oken se specializuje na prodej a montáž plastových a hliníkových oken, interiérových a vchodových dveří, stínící techniky a garážových vrat. Navíc realizujeme zasklení balkonů a lodžií. Nabízíme široký sortiment služeb; nezávazná kalkulace zdarma, technické a finanční poradenství, zaměření a montáž.  Získejte od nás jedny z nejlepších cen na trhu a akční slevy. Nabízíme široké spektrum výrobků a kvalitních služeb, které jsou ověřeny nespočtem spokojených klientů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444