Sedmikrásky přidáváme do salátů, polévek, zdobíme jimi dezerty, sypeme si je na chléb s máslem nebo je dokonce můžeme jíst čerstvé přímo na louce. Z květů se připravuje med, tinktura nebo sirup. Nejsilnější účinky mají právě teď, v období jarního sběru. Nasbírejte si květy a vyzkoušejte recept na sedmikráskový sirup.
Sedmikráskový sirup
Na cca 600 ml sirupu potřebujete: 500 sedmikráskových květů 750–1000 ml převařené horké vody* 400–800 g cukru** 1 citrón (chemicky neošetřený nebo omytý octovou vodou) 1 vrchovatá lžička Kyseliny citrónové Labeta |
Příprava Sedmikrásky (jen květy bez stonků) jen lehce propláchněte, ať je zbavíte případných broučků. Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou. Přidejte na plátky nakrájený citrón, pokud máte v BIO kvalitě, můžete ho nechat i s kůrou (což ale trošku zvedne hořkost, kterou eliminujete právě oloupáním kůry). Takto nechte sedmikrásky 24 hodin louhovat. |
Druhý den vodu ze sedmikrásek sceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, ale poslouží i hustý cedník, přidejte cukr a kyselinu citrónovou a vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout. Poté můžete plnit do čistých a vyvařených láhví, které následně pro zakonzervování otočte na 10 minut dnem vzhůru. Sedmikráskový sirup lze použít klasicky do vody jako „šťáva“ anebo jej používat na slazení, či si s ním polít třeba zmrzlinu, lívance, palačinky a podobně.
TIP: U konzervování dbejte vždy na čistotu sklenic. Víčka se mohou pro bezpečnější konzervaci uvnitř potřít čistým alkoholem. Pokud máte chemicky ošetřený citrón a chcete jej použít i s kůrou, nejprve ho vložte na čtvrt hodinky do vody s octem.
* čím více dáte vody, tím déle se sirup bude svařovat, ale květy musí být zcela ponořeny
** množství cukru záleží zcela na vaší chuti. Nad 600 g už bude u sirupu ale převládat chuť cukru, sedmikrásky moc výraznou chuť nemají, tak ať ji nepřebijete. Část cukru můžete nahradit BIO Třtinovým želírovacím cukrem Labeta, sirup pak bude hustější.