Máte kašel? Připravte si sedmikráskový sirup

Najdeme je snad na každé louce, rostou od února do listopadu. Malé sedmikrásky chudobky jsou u nás hojně rozšířené a pro jejich léčivé účinky jsou využívány už odpradávna.

Sedmikrásky jsou léčivé byliny, které působí protizánětlivě, posilují imunitu, pročišťují krev a ulehčují vykašlávání. Používají se především při zánětech horních cest dýchacích, kašli, astmatu nebo se přidávají do čajů při jarních pročišťovacích kůrách.

Sedmikrásky přidáváme do salátů, polévek, zdobíme jimi dezerty, sypeme si je na chléb s máslem nebo je dokonce můžeme jíst čerstvé přímo na louce. Z květů se připravuje med, tinktura nebo sirup. Nejsilnější účinky mají právě teď, v období jarního sběru. Nasbírejte si květy a vyzkoušejte recept na sedmikráskový sirup.

Sedmikráskový sirup

 
Na cca 600 ml sirupu potřebujete: 
500 sedmikráskových květů
750–1000 ml převařené horké vody*
400–800 g cukru**
1 citrón (chemicky neošetřený nebo omytý octovou vodou)
1 vrchovatá lžička Kyseliny citrónové Labeta
Příprava
Sedmikrásky (jen květy bez stonků) jen lehce propláchněte, ať je zbavíte případných broučků. Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou. Přidejte na plátky nakrájený citrón, pokud máte v BIO kvalitě, můžete ho nechat i s kůrou (což ale trošku zvedne hořkost, kterou eliminujete právě oloupáním kůry). Takto nechte sedmikrásky 24 hodin louhovat. 


Druhý den vodu ze sedmikrásek sceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, ale poslouží i hustý cedník, přidejte cukr a kyselinu citrónovou a vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout. Poté můžete plnit do čistých a vyvařených láhví, které následně pro zakonzervování otočte na 10 minut dnem vzhůru. Sedmikráskový sirup lze použít klasicky do vody jako „šťáva“ anebo jej používat na slazení, či si s ním polít třeba zmrzlinu, lívance, palačinky a podobně.

TIP: U konzervování dbejte vždy na čistotu sklenic. Víčka se mohou pro bezpečnější konzervaci uvnitř potřít čistým alkoholem. Pokud máte chemicky ošetřený citrón a chcete jej použít i s kůrou, nejprve ho vložte na čtvrt hodinky do vody s octem.

* čím více dáte vody, tím déle se sirup bude svařovat, ale květy musí být zcela ponořeny

** množství cukru záleží zcela na vaší chuti. Nad 600 g už bude u sirupu ale převládat chuť cukru, sedmikrásky moc výraznou chuť nemají, tak ať ji nepřebijete. Část cukru můžete nahradit BIO Třtinovým želírovacím cukrem Labeta, sirup pak bude hustější.

12.05.2023 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444