Sedmé setkání

Z letošního Dne architektury

Den architektury patří k akcím, které pravidelně doprovázejí brněnské Stavební veletrhy. Každoročně přináší vítanou možnost setkat se s významnými osobnostmi evropské či světové architektury; od roku 1998 to byli postupně rakouský architekt Heinz Tesar, Američan William Bruder, Švýcar Peter Zumthor, Stephane Beel z Belgie, izraelský architekt polského původu Zvi Hecker a nejvýznamnější představitel současné finské architektury Juhani Pallasmaa. Letos auditorium v rotundě pavilonu A brněnského výstaviště se zájmem naslouchalo norskému architektovi Sveinu Lundovi a Holanďanovi Willemu Janu Neutelingsovi.

O spojení nápadu, tvůrčí odvahy a důvtipu s pokorou vůči prostředí, kterému jako by pozorně naslouchaly, vypovídají projekty, s nimiž své posluchače seznámil Svein Lund. Lund vlastní v Oslu projekční kancelář spolu s Einarem Hagemem, s nímž spolupracuje od roku 1992. Realizovali společně řadu domů, veřejných budov i několik pozoruhodných urbanistických projektů.
"Důležité je vždy místo, kde se má projekt realizovat, vztah k němu," zdůrazňuje Svein Lund. Projekty, které představil, dobře dokumentují, jak se úcta k přírodnímu terénu nakonec stává v tvorbě jeho týmu jedinečnou inspirací, jak lze omezení proměnit v originální řešení. "Nikdy jsem nechtěl stavět dům pro sebe," vzpomínal Svein Lund na počátek projektu dvou domů v lesním prostředí asi 7 km od Osla, z nichž jeden je jeho domovem. "Je totiž příliš mnoho možností a já jsem si vždycky říkal, že se nedokážu rozhodnout. Ale těch čtyřicet vysokých stromů, z nichž jsme žádný nechtěli pokácet, to byl dobrý limit." Domy, které mezi vzrostlými stromy ve Furulundu nakonec vznikly, jsou nádhernou ukázkou dokonalého začlenění stavby do krajiny včetně použitých materiálů. Jejich exteriér přebírá barvy krajiny, ve které stojí, "...takže se domy a stromy v sobě navzájem rozpouštějí." Zachovat neporušenou krásu přirozeného prostředí bylo pro kancelář Lund-Hagem prvořadým cílem i při řešení stavby letního sídla norské královské rodiny na mořském pobřeží, jehož exkluzivní neokázalost mohlo publikum v rotundě Áčka prostřednictvím promítané fotodokumentace mj. rovněž obdivovat.
Na nadčasovost a proměnlivou mnohoúčelovost budov, které vytváří, kladl ve své přednášce důraz další host letošního Dne architektury, významný současný holandský tvůrce Willem Jan Neutelings. Z projektů svého ateliéru prezentoval většinou veřejné budovy - firemní sídla, úřady, školy, divadlo a také požární stanici. Budovy navrhované dvojicí Neutelings - Riedijk tvoří zpravidla variace jednoduchých geometrických tvarů s různými zvýrazňujícími prvky. Podle Neutelingse nevnímáme architekturu jen zrakem, ale i ostatními smysly, proto také často pracuje s vodou a uvnitř budov vytváří jezírka, která jsou naplňována dešťovou vodou a ozvláštňují jejich atmosféru.
29.04.2004 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444