Screenové rolety jsou designové a skvěle stíní

Mezi nejoblíbenější venkovní stínění stále patří venkovní žaluzie a klasické hliníkové rolety, čím dál častěji ale narazíte také na screenové rolety. Skvěle stíní rodinné domy i pergoly, jsou odolné proti mrazu i silnému větru a vzhledově se hodí prakticky ke každé stavbě. Zatímco v zahraničí jsou oblíbené už mnoho let, v Česku teprve zažívají boom.

Látka zastíní stejně dobře jako hliník

Screenové rolety jsou vyrobeny z odolných vláken, mají jednoduchý design a pokud je připevňujete na omítku, nemusíte dům na montáž nijak připravovat. I když jsou vyrobené z látky, stíní stejně dobře jako klasické hliníkové rolety nebo venkovní žaluzie. 
 
Navíc mají tu výhodu, že vy skrze ně vidíte ven, ale zvenčí k vám nikdo neuvidí. Proto se hodí zejména k zastínění balkonu, lodžií nebo zimních zahrad. O tom, jak silně roleta stíní, rozhoduje zejména světelná propustnost látky.
 
Podle toho, kam roletu chcete, vybírejte z: 
  • mírně zatemňující,
  • silně zatemňující
  • zcela zatemňující rolety – tzv. blackouty.
 
Mírně zatemňující látky oceníte zejména u administrativních budov, kanceláří nebo prostor, které je potřeba zastínit ale zároveň zachovat kontakt s okolím, například obývací pokoje. 
 
Silně a zcela zatemňující rolety pak najdete spíše na rodinných domech, kde s jejich pomocí vytvoříte například v ložnici nebo dětském pokoji úplnou tmu. 
 
Látka po stažení vytvoří celistvou plochu a zastíní stejně dobře jako hliníkové žaluzie
 

Čistý vzhled a kvalitní materiály, co vydrží i silný vítr

Architekti se při návrhu staveb zaměřují na nadčasový design, který bude fungovat i po letech. Při výběru venkovního stínění často volí screenové rolety, protože mají čistý a jednoduchý vzhled a dají se sehnat v nejrůznějších barvách i odstínech.

Screenové rolety se vyrábějí ze dvou typů materiálů, polyesterového nebo skelného vlákna. Rolety z polyesterového vlákna vypadají téměř jako celistvá plocha, protože většina dírek v utkané látce je zatřená PVC vrstvou a téměř neprosvítá. Screeny ze skelného vlákna potažené PVC vrstvou zase vypadají více jako tkanina.

Oba typy látek díky svému složení dobře snášejí vysoké teploty, ostré slunce, mráz, vítr i vodu.

O screenové rolety, zejména ve variantě zipscreen, se nemusíte bát ani při větrném počasí. Zipscreeny jsou totiž pevně uchycené pomocí přivařeného zipu ve vodicích profilech a ani silný vítr je nevytrhne nebo jinak nepoškodí. Pokud zvolíte vedení v lanku, odolnost rolet klesá a při špatném počasí je doporučujeme vytáhnout do boxu. 

Jednoduchá údržba 

Screenové rolety jsou oblíbené také díky tomu, že vyžadují jen minimum péče. Údržba screenových rolet je nenáročná a nevyžaduje drahé čistící prostředky nebo speciální pomůcky. Dvakrát do roka z rolety setřete prach a omyjete ji čistou vodou nebo vodou se saponátem.

Pokud vám roleta zmokne, nemusíte se o ni nijak starat. Stačí, když ji necháte oschnout, aby vám po navinutí v boxu neplesnivěla nebo při teplotách pod nulou nezamrzla.

Screenové rolety kombinují výhody několika druhů stínění a jsou ideálním kompromisem mezi designovým prvkem a kvalitním zastíněním. Pokud vás zajímají více, zeptejte se na ně odborníků ve vašem okolí.
29.09.2021 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • PVC OKNA s.r.o.

    Firma PVC OKNA s.r.o. vyrábí plastová okna a plastové dveře již od roku 2002. Pro naše výrobky jsme zvolili špičkový německý profilový systém KÖMMERLING a rovněž německé kování SIEGENIA-AUBI. Jakožto celosvětově první významný producent používá značka KÖMMERLING k výrobě profilů výhradně bezolovnaté PVC se "zelenými" stabilizátory na bázi vápníku/zinku (zn. Greenline )

  • Dřevoterm, s.r.o. - Stínicí technika PAVON

    Jsme přední český výrobce stínicí techniky značky PAVON s tradicí již od roku 1889. Vyrábíme rolety , roletožaluzie den a noc , skládané rolety plisé , japonské stěny , rolety pro střešní okna , římské rolety , vertikální žaluzie , sítě proti hmyzu , mechanické i motorové clony pro dopravní prostředky a další. K roletám nabízíme mnoho doplňků a příslušenství, včetně automatizace . Pečlivě dbáme na kvalitu používaných materiálů a zpracování, proto vám naše produkty budou spolehlivě sloužit mnoho let.  


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444