Šatny, šatní skříně a stojany

Ramínka jedno vedle druhého, srolované pásky, vyskládané boty, úhledné komínky z triček. Možná i vy toužíte po obrovské šatně, jakou má Carrie Bradshawová ve známém televizním seriálu. Že nemáte tak velký prostor? Stačí stojan a přemýšlet nad organizací.

Klasická stojící skříň, obrovská krabice, kterou má většina z nás doma, zabírá prostor a nikdy neposkytne tolik úložného prostoru jako šatní skříň kombinovaná. Ta díky důmyslnému systému polic, tyčí a boxů umožní praktické uspořádání oděvů a doplňků. Další možností je pak samostatná šatna, která hravě uloží veškeré šatstvo celé vaší rodiny a ještě mnoho dalších věcí.

Místo, kde se ženy rády zapomenou

Pokud nemusíte řešit prostor, zařiďte si šatnu. Nic se nevyrovná samostatné místnosti, ve které budete mít absolutní přehled o všech svých oděvech a doplňcích. Navíc sem uskladníte i žehlicí prkno, koše na prádlo, šicí stroj, vysavač a další potřebné věci. Šatnu ideálně umístěte blízko své ložnice. Jedinou nevýhodou takové místnosti je to, že se v ní ženy občas zapomenou. 

 

Vybíráme šatní skříň

Většina z nás si šatnu z dispozičních důvodů nemůže dovolit, a proto volí šatní skříň. Tu si můžete nechat vyrobit na zakázku přesně podle vašich potřeb. Není problém skříň umístit do podkrovních místností, ani do pokojů s vysokými stropy. V otázce velikosti šatní skříně platí pravidlo - využijte každý prostor. Nakonec i za tu nejmenší zásuvku budete rádi. Výhodou zakázky na míru je optimální využití prostoru.

Šatní skříně nemusejí být pouze vestavné, naopak se stále více rozmáhá trend volně stojících šatních skříní, které mají tu výhodu, že je můžete kdykoliv a kamkoliv přemístit. Takové typy skříní vytvoří optický předěl v pokoji, například pokud máte malý byt. 

Efektivní využití skříně

Do kombinovaných šatních skříní uložíte veškeré typy oděvů přes šaty, kabáty, trička, ponožky až po boty. Kombinované skříně se skládají z policového prostoru, do kterého můžete poskládat trička, svetry, mikiny, do výsuvných boxů pak uložit spodní prádlo, ale i pásky, šátky, sluneční brýle a další doplňky, které se možná doteď někde povalovaly. Jistě oceníte i praktický držák na kalhoty nebo výsuvy pro kravaty. Ve větších skříních se ukrývají i koše na špinavé nebo čisté prádlo, které teprve čeká na žehlení. Hlavní část kombinovaných šatních skříní pak tvoří tyč k zavěšení oděvů na ramínkách. Takové tyče mohou být umístěny ve dvou řadách, které bývají vybaveny sklopným mechanismem ke snadné obsluze. Ženy jistě ocení i spodní přihrádky na boty.

Zavřít, zahrnout, nebo nechat otevřené?

U šatních skříní se můžete rozhodnout o typu otevírání. Dveře posuvné nezaberou žádný prostor, pouze jste omezeni výhledem do skříně, protože vždy budete mít otevřenou jen jednu polovinu. Klasické dveře naopak úplné otevření umožňují, ale zvažte, pokud vám to prostor dovoluje. Odlehčenou verzí, jak cenově, tak vizuálně, je dlouhý závěs. Šatní skříň můžete nechat dokonce i otevřenou, jen je dobré ji umístit do stinného zákoutí, kam na oděvy nebudou dopadat přímé sluneční paprsky. 

 

Pro studenty a mladé páry

V začátcích prvního bydlení obzvláště studenti a mladé páry řeší finanční situaci, a proto hledají dostupné alternativy. Je zbytečné přemýšlet o vestavných skříních na míru, protože se z přechodného nájemného bydlení kdykoliv můžete přestěhovat. Obrovské klasické skříně zase zaberou maximum prostoru. Levnou a praktickou variantou jsou stojany a věšáky. Můžete je umístit kamkoliv chcete a navíc dodají inteiréru netradiční a uvolněný styl.

Použité fotografie: Decoland, IKEA
15.07.2014 | Jana Koenigová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

    Už více než 10 let provádíme profesionální stěhování bytů a rodinných domů, firem i státních institucí po celé České republice. Díky kvalitě a komplexnosti našich stěhovacích služeb patříme v ČR k předním hráčům v oboru. V roce 2008 jsme získali prestižní certifikát kvality ISO.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444