STAVOKS nám přinesl cenné zkušenosti, tvrdí studenti

Foto: archiv autorů - Jiří Gregorovič a Ondřej Kurečka

Foto: archiv autorů - Jiří Gregorovič a Ondřej Kurečka

Koncem listopadu loňského roku brněnské VUT už podesáté přivítalo talentované studenty středních škol, aby před odbornou porotou obhájili výsledky svých prací. Kolik času vyžaduje příprava na kvalitní prezentaci a s jakými pocity se účastníci Vědecko-odborné konference studentů středních škol – STAVOKS 2013 – potýkali,  redakci BYDLENI.CZ prozradili Jiří Gregorovič a Ondřej Kurečka, studenti SPŠ z Valašského Meziříčí.

Studenti Jiří Gregorič a Ondřej Kurečka před komisí představili ACTIVE HOUSE – projekt rodinného domu, který vedle architektonické koncepce zohledňuje šetrný přístup k životnímu prostředí.
 
Proč zrovna ACTIVE HOUSE?
Na nápad vytvořit projekt ACTIVE HOUSE nás přivedl jeden z našich učitelů, který ve třídě nabízel možnost účastnit se soutěže vyhlašovanou výrobcem komínů a větracích systémů SCHIEDEL. V tomto momentu nás napadlo, že by nebyl špatný nápad vzít znalosti a zkušenosti našich dvou oborů (Pozemní stavitelství a architektura; Technická zařízení budov) a vložit je do jednoho projektu. K tomu nám pomohl i fakt, že jsme spolubydlící na domově mládeže.

Našim cílem bylo zpracovat takový projekt rodinného domu, který by vedle architektonické koncepce a konstrukčního řešení zohlednil mimo jiné aktuální trendy ve vytápění rodinných domů, byl šetrný vůči životnímu prostředí a zároveň zajistil uživateli nezávislost na jednom druhu paliva a na předpokládaných nebo možných změnách cen a dostupnosti energií v budoucnu. Současně navrhnout takové řešení, které zabezpečí trvale optimální mikroklimatické podmínky pro zdravé a pohodové bydlení.
Jak dlouho vám trvala příprava prezentace do soutěže STAVOKS?
Přihlášení do soutěže bylo nejpozději do konce listopadu roku 2013. Do této doby jsme hodně přemýšleli o tom, jestli do soutěže vůbec jít, či nikoliv, neboť jsme věděli, že to nebude snadný úkol. Navíc jsme věděli, že během této doby musíme plnit stejné školní povinnosti jako naši spolužáci. Nakonec jsme se rozhodli soutěže zúčastnit a dodnes tohoto rozhodnutí nelitujeme. Odevzdání soutěže bylo ke konci března téhož roku, ale samotná práce na projektu nám zabrala něco přes dva měsíce. Ke konci jsme už řešili jen mírné nedostatky a detaily.
Co vám tato soutěž dala do života?
Díky soutěži obecně, ať už je z kteréhokoliv oboru, můžeme získat jednu z nejpodstatnějších věcí, a to jsou zkušenosti. Když jsme se do soutěže pustili, byli jsme nuceni řešit jeden problém za druhým. V první řadě jsme museli dům v nějakém programu zhruba navrhnout. Tento problém jsme řešili pomocí programu ArchiCAD. Když jsme měli dům hotový i v podobě výkresů, byl čas přejít k architektonickému řešení. Vizualizace jsme vyrendrovali v programu Artlantis. Dále jsme potřebovali našemu projektu dát grafickou úpravu.

V zadání soutěže byly stanoveny jednotlivé části, do nichž měl být projekt rozdělen, a to textová část (Technická zpráva), grafická část (Plakát a složka výkresů) a datová část. Grafickou část jsme dělali pomocí programu Corel Draw. V textové části jsme měli zejména uvést zdůvodnění architektonického a konstrukčního řešení a dále volbu koncepce vytápění. Asi největším přínosem pro nás byla práce v programech, ve kterých budeme pracovat i v praxi, dále nastudování sortimentu firmy SCHIEDEL a její využití v praxi a v neposlední řadě spolupráce mezi našimi dvěma obory.
29.01.2014 | Jana Vaňková
  • Vysoké učení technické v Brně

    Vysoké učení technické v Brně je nejstarší brněnská vysoká škola. Její počátky sahají až do poloviny 19. století, do roku 1849, kdy v Brně vzniklo německo-české technické učiliště.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444