Ingredience 1 hrnek rýže natural 2,5 - 3 hrnky mírně osolené vody nebo zeleninového vývaru 2 lžíce olivového oleje 100 g drobně pokrájené šunky 1/2 cibule hrst pokrájených špenátových listů 1/2 červené papriky 1/2 zelené nebo bílé papriky 2 spařená a oloupaná rajčata kousek pórku špetka mletého bílého pepře sušené oregano sůl |
Příprava Rýži propláchneme studenou vodou, nasypeme do hrnce, zalijeme čistou vodou a necháme asi 2 hodiny namočenou. Vodu pak slijeme, rýži zalejeme odměřeným množstvím vývaru nebo osolené vody a pod pokličkou bez míchání dusíme asi 30 minut. Mezitím na oleji orestujeme cibuli, přidáme špenát, poté pokrájené papriky, šunku, rajčata na půlkolečka pokrájený pórek, osolíme, jemně opepříme a nakonec vmícháme trochu rozdrceného sušeného oregana. Zeleninu restujeme jen krátce, aby zůstala mírně křupavá. Nakonec ji vmícháme do hotové rýže a podáváme. |
Rýže natural se šunkou a zeleninou
Rýže natural má o malinko vyšší energetickou hodnotu než rýže bílá. Protože jsou ale její zrnka zbavena jen svrchní nejedlé slupky a neprocházejí procesem obrušování, obsahují také více hodnotných látek - kromě vlákniny, např. železo, draslík, hořčík nebo vitamin B6. Kromě toho má rýže natural výraznější, oříškovou chuť. Přípravu pestré směsi se šunkou a zeleninou můžete obměňovat podle ingrediencí, které najdete v ledničce.