Rýže natural se šunkou a zeleninou

Rýže natural má o malinko vyšší energetickou hodnotu než rýže bílá. Protože jsou ale její zrnka zbavena jen svrchní nejedlé slupky a neprocházejí procesem obrušování, obsahují také více hodnotných látek - kromě vlákniny, např. železo, draslík, hořčík nebo vitamin B6. Kromě toho má rýže natural výraznější, oříškovou chuť. Přípravu pestré směsi se šunkou a zeleninou můžete obměňovat podle ingrediencí, které najdete v ledničce.

Ingredience
1 hrnek rýže natural
2,5 - 3 hrnky mírně osolené vody nebo zeleninového vývaru
2 lžíce olivového oleje
100 g drobně pokrájené šunky
1/2 cibule
hrst pokrájených špenátových listů
1/2 červené papriky
1/2 zelené nebo bílé papriky
2 spařená a oloupaná rajčata
kousek pórku
špetka mletého bílého pepře
sušené oregano
sůl
Příprava
Rýži propláchneme studenou vodou, nasypeme do hrnce, zalijeme čistou vodou a necháme asi 2 hodiny namočenou. Vodu pak slijeme, rýži zalejeme odměřeným množstvím vývaru nebo osolené vody a pod pokličkou bez míchání dusíme asi 30 minut.

Mezitím na oleji orestujeme cibuli, přidáme špenát, poté pokrájené papriky, šunku, rajčata na půlkolečka pokrájený pórek, osolíme, jemně opepříme a nakonec vmícháme trochu rozdrceného sušeného oregana. Zeleninu restujeme jen krátce, aby zůstala mírně křupavá. Nakonec ji vmícháme do hotové rýže a podáváme.
05.01.2017 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444