Rozmarýnu netrapte zimou

Rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis) je hezká dekorativní stálezelená květina, která je vhodná také pro chladnější vnitřní prostředí třeba i s nepřímým denním světlem. Nezapře ale svůj jižní původ - pokud je dlouhodobě vystavena nízkým  teplotám a drsným povětrnostním podmínkám, strádá.

Tato keřovitá rostlina s úzkými čárkovitými listy se může během zimy dobře uplatnit ve světlé předsíni, na schodišti, na chodbě, v zimní zahradě nebo mezi okny. V zimě jí vyhovuje teplota od 8 do 16 °C, s příchodem jara a s nástupem vyšších teplot, obvykle přibližně počátkem května, může rozmarýna zdobit okenní a balkonové truhlíky, slunné terasy, dobře vypadá také vysazená do skalky. Známá je i varieta s převislými větvičkami (Rosmarinus officinalis prostratus), která se v truhlíku obzvlášť dobře vyjímá.
 
Každopádně je však rozmarýna milovnicí tepla, která citlivě reaguje na chladno a studené větry. Přetrvává-li dlouhodobě teplota pod 8 °C, nastanou pro květinu nepříznivé podmínky. Do začátku podzimu můžeme rostlinu pěstovat i na osluněném záhoně v zahradě. Pobyt venku jí jen prospívá.
 
 
V květináči rozmarýna dorůstá do výšky asi 30 cm, je-li přes léto umístěna třeba na zahradě, může dosáhnout i 60–150 cm. Máme-li však být s jejím pěstováním úspěšní, musíme jí zajistit dostatek světla. Nejlepší je stanoviště orientované na jih, protože rostlina miluje teplo a dobře snáší i plné slunce.

Optimální teplota v létě je 25 °C. Zálivka musí být pravidelná a zemina nesmí nikdy zcela vyschnout. V zimním období zaléváme málo. Od jara do podzimu rozmarýnu také přihnojujeme tekutým hnojivem. Na jaře je zapotřebí přesadit ji do lehké, avšak živinami bohaté zeminy. Při té příležitosti ji můžeme seřezat, čímž získáme řízky vhodné k množení. Na teplém a stinném stanovišti výhonky ve směsi vlhké zeminy s pískem dobře zakoření. Rostlinu můžeme množit i semeny, která však dlouho klíčí. Rozmarýnu jen zřídka napadají nemoci, je to relativně zdravá a bujně rostoucí květina.

Obvyklou dobou kvetení je květen až červen. Má-li však po celý rok příznivé pěstební
podmínky, vykvétá rozmarýna také na podzim (listopad, prosinec), přičemž toto období může trvat až do začátku března. Květy jsou bělavé až světle modré nebo světle purpurové.

Celá rostlina příjemně voní po kafru; čerstvé i sušené listy se používají ke kořenění jídel. Aroma z rozmarýny zjemňuje maso, drůbež a ryby, uplatní se i v salátech. Čaj z lístků rozmarýny má uklidňující působení. Vhodný je při migréně, astmatu, při nadýmání a při zažívacích potižích.
bydlinekRosa z moře

Pokud si nejste jisti, zda se má říkat rozmarýn nebo rozmarýna, vězte, že obojí je správně. A pokud nás zajímá původ názvu této rostliny, můžeme z literatury zjistit, že ros marinus znamená mořská rosa. (Ros – rosa, marinus – mořský od mare – moře). Název lze ale přeložit také jako mořská růže, obě možnosti  nejspíš souvisí s tím, že původním domovem této rostliny je pobřeží Středozemního moře.
28.12.2022 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444