Rodinný dům, který souzní s přírodou

Rodinný dům je navržen na zajímavém a jistě malebném pozemku. Je skrytý před zraky kolemjdoucích a teprve pokud projdeme příjezdovou komunikací sevřenou mezi parcelami lemujícími ulici, otevře se před námi prostor vymezený ze severu a západu sousedícími domy a z jižní a východní strany zahrádkářskou kolonií oddělenou potokem.

V povzdáli tušíme řeku, les a přírodu. Atypický dům architekti zasadili na pozemek se vzrostlými stromy, keři i historickými studnami a sklípkem, což také předurčilo jeho členitý tvar. Početná rodina toužila propojit přírodu a minulost se současností.

Základními stavebními kameny bylo malebné prostředí a velkorysý pozemek. Při návrhu objektu se proto snažili zohlednit zmíněné klady a respektovat prostředí, ve kterém se dům nachází. Přestože je dům poměrně rozsáhlý svým stavebním programem, bylo přáním investora nestavět dům dvoupatrový, který by znehodnotil sousedním objektům výhledy na řeku a les. Aby tento objem nepůsobil příliš hmotně, je rozdělen na čtyři křídla, která jsou tvarovaná nepravidelně z důvodu maximálního respektování vzrostlých stromů, keřů a stávajících studen, kterým se vyhýbáme, a dům je tak již od počátků obklopen vzrostlou zelení.


Severní křídlo tvoří garáž, která navazuje na příjezdovou komunikaci, západní a východní křídlo je určeno ložnicím a pokojům dětí, jižní křídlo obsahuje vinný sklípek, který je umístěn ve stopě původního stávajícího sklepa a krytou terasu.

Střed mezi křídly, tedy srdce domu, tvoří prostorný obývací pokoj s výrazným žulovým krbem. Krb je z jednoho kvádru vážícího 7,5 tuny a do domu byl instalován jeřábem ještě před uzavřením objektu stropy.


Na kuchyňskou desku byla použita černá žula, která se opakuje i na podlaze v kuchyňské části a před krbem. Příjemným kontrastem je pak vestavěný nábytek v bílém lesku a dubovém dřevě a rustikální podlaha.
 

Křídla se svými čely orientují k sousedním pozemkům, proto zde nejsou umístěna žádná okna, ale plné zdi obložené přírodním hrubě opracovaným kamenem tak, aby nebyla rušena intimita obyvatel domu ani sousedů a aby byl zachován přírodní ráz lokality, pro kterou je kámen typický.

V celé ploše zastřešení oživuje objekt zelená střecha, která ještě více vyniká na jižním křídle, jež se v místě sklípku snižuje. Majitelé si nepřáli žádné okapy a svody, což architekty přivedlo na myšlenku odvodnit střechu pomocí tří podlouhlých chrličů vody umístěných v kamenných zdech. Za deště je ozvláštňuje element tekoucí vody a v zimě „zarůstají“ ledovými vodopády.


Výsledek je dokonalý nejen podle majitelů a architektů, ale oslovil i odbornou porotu v soutěži Grand Prix architektů, která stavbě v roce 2014 udělila čestné uznání v kategorii Rodinný dům. 
Novostavbu rodinného domu ve Frýdlantě nad Ostravicí navrhli architekti David Kotek a Kateřina Holenková z Projektstudia v roce 2012.
01.02.2017 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444