Řezno a jeho kamenný most

Regensburg, město od roku 2006 zapsané v seznamu světového dědictví UNESCO, v Čechách známé též jako Řezno, patří k nejpěknějším v Německu. Jeho vznik sahá do historie vzdálené málem 2 tisíce let.

Poblíž původního keltského oppida nazývaného Radasbona vznikla na soutoku řeku Dunaje a Regen římská pevnost Castra Regina a později se tu rozrůstalo město, které se ve středověku stalo významným a bohatým obchodním a kulturním centrem.


Na bohatství a významu Řezna měla svůj podíl existence jedné z architektonických dominant města - Kamenného mostu, který představuje mistrovské dílo středověkého stavitelství. Vede přes řeku a její dvě ramena Dunaje a byť po četných rekonstrukcích, stojí na svém místě od roku 1146. Až do roku 1935 byl jediným mostem ve městě. Po několik století navíc také jediným mostem na cestě z Ulmu do Vídně, Regensburg byl proto důležitým místem na významné obchodní trase.


Tato přes 300 metrů dlouhá kamenná stavba tvořená 16 mostními oblouky se stala inspirací pro další kamenné mosty severně od Alp - brzy po něm byly vybudovány podobné mosty v Drážďanech, v Londýně, v Avignonu. Stavbu dnes už neexistujícího Juditina mostu v Praze, který byl předchůdcem Karlova mostu, údajně dozoroval sám stavitel mostu v Řezně. Konstrukce řezenského mostu naopak je inspirována mosty, které v Evropě stavěli staří Římané, v Německu se takový dochoval v Trevíře nedaleko Lucemburských hranic, kde byl vybudován ve 2. století našeho letopočtu.


Rekonstrukcí řezenský most prochází i v současné době, automobilová doprava, která na něm v posledních desetiletích způsobila značné škody, zde byla před několika lety zakázána a město s ní již do budoucna nepočítá. Část mostu je dnes zakryta, ale chodci i cyklisté se přes něj z centra starého města do části nazývané Stadtamhof bez problémů dostanou.


Z obou konců Kamenného mostu se nabízí půvabné výhledy na nábřeží města sžitého s řekou, kterou si v letních měsících obyvatelé s radostí užívají. Atmosféra je tu poklidná a přívětivá, navečer se lidé jen tak procházejí, posedávají podél řeky nebo v zahradních restauracích na nábřeží, z nichž mnohé nabízejí pivo vlastní výroby.


Předmostí na straně starého města je tvořeno bránou a věží s hodinami obklopenou budovami s vysokými střechami, kde se skladovala sůl, jež bývala jedním ze zdrojů prosperity města. Za ní se tyčí dvě věže hlavní dominanty tohoto města, na jejíž výsledné podobě pracovala řada německých, italských i francouzských stavitelů a umělci po celých 600 let. Zdejší gotická katedrála proslavená mj. svými barevnými vitrážemi patří v Německu k nejkrásnějším.


Český turista by neměl přehlédnout kostel sv. Jana, který se nachází v její bezprostřední blízkosti. Tzv. Fuldské letopisy popisující dějiny východofranské říše v letech 714 až 882 zachycují nejen  prehistorii této stavby, ale také důležitou událost našich dějin. V lednu roku 845 se pravděpodobně právě zde odehrál křest 14 představitelů českých kmenů. V 90. letech byla na kostel umístěna bronzová deska, která tuto událost připomíná.


Při procházkách uličkami, jejichž spletitá síť dosud odráží dovednosti starořímských vojenských geodetů, ale zároveň i význam a bohatství, kterému se město těšilo ve středověku, narazíte mimo jiné na několik neobvyklých středověkých domů připomínajících opevnění. Takové si zde stavěli nejbohatší řezenské rodiny podle italských vzorů.


Pozůstatkem z dob Marka Aurelia, kdy bylo Řezno známé jako Castra Regina je část oblouku městské brány Porta Praetoria, která byla odhalena při rekonstrukci pivovaru v areálu biskupského dvora v roce 1885 a dnes je jeho součástí




18.08.2017 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444