Retrospektiva Bořka Šípka

Bezmála 300 exponáty představuje výstava nazvaná Retrospektiva dílo Bořka Šípka, který by se letos dožil 70 let. Místem, kde se až do  22. března 2020 můžete s tvorbou tohoto designéra, výtvarníka a architekta světového jména potkat, je Galerie Tančící dům v Praze.

Převahu prací, které si mohou návštěvníci výstavy prohlédnout, tvoří umělecké a designové sklo, kterému se Bořek Šípek věnoval po celou svou tvůrčí dráhu. K unikátům patří nástěnná váza, kterou dokončil několik dní před svou smrtí. Bohatou přehlídku předmětů z barevného i čirého skla tvoří lustry, svícny, skleničky, karafy, vázy a další designové objekty, vytvořené s cílem vnášet krásu a vdechovat duši interiérům. Některé z nich vzdáleně připomenou vliv významného českého skláře René Roubíčka, člověka, který se po smrti Šípkových rodičů shodou náhod stal jeho poručníkem a byl prvním, kdo talentovanému mladíkovi ukázal krásu a možnosti práce se sklem.
 
 
Vysněnou architekturu vystudoval Bořek Šípek v emigraci - v Hamburku, kam odešel v roce 1968 jako sotva devatenáctiletý, prakticky paralelně  absolvoval filozofii ve Stuttgartu. Do Česka se vrátil v roce 1990 jako mezinárodně uznávaný umělec a architekt.  Byl neobyčejně činorodým tvůrcem, věnoval se architektuře, designu nábytku a samozřejmě sklu - v Novém Boru, městě s dlouhou tradici českého sklářství spoluzaložil sklářskou firmu Ajeto a později studio Anežka. Jako pedagog působil na VŠUP v Praze, na Univerzitě průmyslového designu ve Vídni, řadu let byl děkanem liberecké Technické univerzity. Jako hlavní architekt správy Pražského hradu navázal na Josipa Plečnika a v letech 1992 - 2002 pracoval na obnově hradních interiérů.
 
 
Samotné sklo, jeho křehký půvab a bohatství tvarů, které umělci umožnilo stvořit, stojí spolu s barevnou koncepcí autorů výstavy za jedinečností její atmosféry. Skleněné objekty doplňuje několik desítek ukázek nábytkového designu, včetně unikátní kolekce židlí Bořkem Šípkem vlastnoručně vyrobených.
27.02.2020 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444