Řešení pro vaření i topení: sporák na pevná paliva

I když v posledních letech význam uhlí jako paliva pro individuální využití v domácnostech klesá, význam dřeva byl zachován, a poptávka po něm neustále roste. Tuto skutečnost potvrzuje mimo jiné přítomnost celé řady výrobců spotřebičů na pevná paliva. Nabídka produktů v tomto segmentu na trhu je velmi široká, ale zaměříme se nyní na jeden, který nám dovoluje snad nejuniverzálnější využití – sporák.

Sporák na pevná paliva může být v domácnosti dobrým řešením pro vaření i topení. Lze ho využívat k přípravě pokrmů, a přitom vytápět místnosti i celý rodinný dům. 

 
V některých zemích, především v Itálii, Francii, Rakousku a Německu, sporáky na pevná paliva neztrácely na své aktuálnosti prakticky nikdy, o čemž svědčí pokračující výroba tradičních značek. V tamních kuchyních můžeme dokonce vidět sporáky dva. Ten na pevná paliva míval jen doplňující úlohu náhradního a víkendového spotřebiče, ale v posledních letech jeho význam opět roste. Důvod je zřejmý - neustalý růst cen elektrické energie a plynu. Moderní sporák na pevná paliva nejen že zapadne do interiéru vaší kuchyně, ale také snadno získáte přijatelný zdroj tepla. 

Vzhledem k neustále se zpřísňujícím ekologickým a bezpečnostním předpisům pro provoz spotřebičů na pevná paliva, můžeme technický pokrok vidět i v tomto odvětví. Ke všemu je tady snaha všech výrobců vyvíjet spotřebiče, které uspokojí různorodé požadavky i těch nejnáročnějších zákazníků. V poslední době přibývá spotřebičů na pevná paliva včetně sporáků, které mají zabudovaný výměník tepla – ohřívač vody. Toto provedení umožňuje skutečně všestranné využití. Sporák s teplovodním ohřívačem je určen k napojení na radiátory ústředního vytápění a bojler k ohřevu vody. V případě použití dřeva nebo dřevěných briket jako paliva lze zajistit ekologický provoz, navíc je toto palivo dnes dostupné pro širokou skupinu uživatelů.

Moderní sporák na pevná paliva zapadne do interiéru vaší kuchyně

Pokrok lze sledovat také v designu sporáků. Dávno pryč jsou časy, kdy sporák na pevná paliva svým vzhledem spíše odpuzoval, byl zdrojem velkého znečištění a vlastně něčím, co do moderní kuchyně nepatří. Dnes u některých modelů zákazník na první pohled dokonce nepozná, jestli je sporák elektrický, plynový nebo na pevná paliva. Mnoho výrobců dnes vybavuje některé typy sporáků proskleným topeništěm. Spotřebiteli se tím naskytuje přímý pohled na hořící dřevo. Sporák se stane dominantním prvkem ve vaší rustikální, ale i moderní domácnosti. Inspirujte se ve fotogalerii.

Rustikální styl:

Na co dávat pozor:

Při instalaci sporáků v domácnosti nesmíme zapomenout na ochranu podlahy. Pokud nejsou sporáky nebo kamna umístěna na nehořlavé podlaze, je potřeba je postavit na nehořlavou tepelně izolující podložku. Muže to být například plech, keramické dlaždice, speciální tvrzené sklo aj. Konkrétně v případě dřevených nebo plovoucích podlah lze použít speciální tvrzené čiré sklo určené pro podložení těžkých spotřebičů na pevná paliva.

Vzhledem k prioritnímu určení sporáku jako kuchyňského spotřebiče je doporučovaná instalace speciálního odsávače a keramických obkladů zdi. Samozřejmě lze použit společný odsávač, ale to je otázka ceny a celkových stavebních úprav. V případě vestavby sporáku do kuchyňské linky nebo jeho těsné blízkosti ke kuchyňskému vybavení lze taky použít ochranné clony nebo speciální izolační vložky.

Moderní styl:


Více informací na: www.kvs-moravia.cz.
29.05.2015 | PR
  • KVS EKODIVIZE a.s.

    Domácí spotřebiče na pevná paliva - sporáky, kamna a kotle vyrábíme v závodě ve Dvorcích, který má již více než stoletou historii a dnes patří společnosti KVS EKODIVIZE a.s. Tento sortiment vyrábíme v současné době v osmi typových řadách a dodáváme pod značkou KVS MORAVIA do velkoobchodních a maloobchodních sítí v celé České republice. Tyto spotřebiče pracují na principu spalování pevných paliv: dřeva a v současné době taky ekologického paliva - dřevěných briket. Všechny spotřebiče získaly certifikát, podle kterého splňují požadavky na EKODESIGN lokálních topidel na pevná paliva (2015/1185), který je v Česku povinný již od roku 2020, a bude je možné provozovat i po roce 2022.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444