Ingredience 2 menší řepy cukrovky voda kynuté těsto mletý mák badián hřebíček skořice citronová kůra vanilkový cukr rozinky ořechy rum cukr perník nebo piškoty máslo |
Příprava Nejdřív dám vařit okrájenou a na kusy pokrájenou řepu cukrovku (lepší 2 menší než 1 obrovskou) v malém množství vody. Když změkne, nechám vystydnout, abych se při strouhání nespálila. Zadělám kynuté buchtové těsto. Do nastrouhané řepy zamíchám mletý mák, tlučený badián, hřebíček, skořici, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, rozinky, ořechy, asi 2 lžíce rumu a trochu přisladím .Je-li směs řídká, přidám nastrounaný perník (nebo drobečky z puiškotů), je-li směs hustá,přiliju trochu vody z vařené řepy. Dál nevařím. Po vykynutí tvořím oválné řepánky a dávám na plech kousek od sebe. Nechám ještě chvilku vykynout a peču asi 30 min do zlatova. Po upečení mastím rozpuštěným máslem nebo herou. |
Řepánky z Polabí
Co vznikne, když postrouháte bílou řepu, smícháte ji s mákem, ořechy, rozinkami a zabalíte do kynutého těsta? Výborné řepánky! V Polabí je milují stejně jako naše čtenářka Marcela, které děkujeme za recept.