Řemeslník shrábl zálohu a přestal komunikovat. Vrácení peněz mu musel nařídit soud

Ilustrační foto: Pixabay

Ilustrační foto: Pixabay

Pan Jiří Bednář si najal řemeslníka na provedení stavebních prací, když mu však zaplatil zálohu za materiál, řemeslník přestal komunikovat a práce nikdy neprovedl. Poškozený si proto najal právníka a případ skončil až před soudem. Podobné případy bohužel nejsou výjimečné, vyplývá to ze zkušeností společnosti Vaše nároky.cz, která spory s řemeslníky řeší.

Pan Jiří Bednář uzavřel s řemeslníkem na začátku května 2015 smlouvu o dílo, jejímž předmětem byly tesařské a pokrývačské práce na rodinném domě. Celková cena byla stanovena na částku 34.300,- Kč, přičemž s pracemi měl řemeslník začít do několika týdnů. Po dohodě s panem Bednářem si proto řemeslník za pár dní od popisu smlouvy vyzvedl zálohu na materiál ve výši 16.300,- Kč a slíbil, že brzy práce začnou. K tomu však nikdy nedošlo.

Řemeslník se několik týdnu neozval, proto jej pan Bednář začal prostřednictvím sms a e-mailů urgovat. „Zaplatil jsem zálohu řemeslníkovi na provedení stavebních prací na rodinný dům. Práce nebyly provedeny a řemeslník přestal komunikovat. Zálohu nevrátil i přes to, že byl několikrát písemně vyzván,“ popisuje situaci pan Bednář a dodává: „Případ jsem proto po několika měsících předal policii ČR, ta jej však odmítla řešit z důvodu, že se jedná pouze o občanskoprávní spor. Rozhodl jsem se proto obrátit na právníka.“

Případ pana Bednáře převzal právník ze společnosti Vaše nároky.cz. „Protistrana s pracemi dle dohody nezačala a nevrácením zálohy tedy došlo k neoprávněnému obohacení. Protistraně jsme proto v souladu se zákonem zaslali předžalobní výzvu. Na tuto výzvu protistrana přiměřeně nereagovala a dlužnou částku neuhradila, přistoupili jsme proto k podání žaloby,“ komutuje případ zastupující advokát. Soud na základě předložených důkazů rozhodl ve prospěch pana Bednáře a nařídil řemeslníkovi, aby vrátil zálohu a navíc uhradil i soudní výlohy. Tím to však neskončilo.

Řemeslník i přes rozhodnutí soudu peníze nevrátil, jedinou možností proto bylo podání návrhu na exekuci. Exekuce proběhla a řemeslník byl nakonec nucen uhradit nejen nevrácenou zálohu, ale i soudní náhrady a dokonce i náklady exekutora, celý spor se mu proto kvůli jeho neochotě domluvit se po dobrém prodražil o desítky tisíc.

Případ pana Bednáře bohužel není výjimkou. V České republice je mnoho případů, kdy si řemeslník nebo firma, která provádí řemeslné práce, vybere zálohu a pak přestane komunikovat. „Běžně se také setkáváme s případy, kdy je řemeslná práce provedena nekvalitně a zhotovitel se k následné reklamaci staví odmítavě. Kvůli neochotě spolupracovat pak i takovéto případy někdy končí před soudem,“ popisuje advokát z Vaše nároky.cz a doplňuje: „Lidé by si vždy měli o řemeslníkovi nebo firmě zjistit více informací, než podepíšou smlouvu o dílo. Pomoci může například doporučení známého nebo reference na internetu.“
 

O Vaše nároky.cz

Společnost Vaše nároky.cz zajišťuje finanční odškodnění, na které má občan nárok v případě, že se stal obětí nepoctivého či nekalého jednání podnikatelů, obchodníků, zaměstnavatelů, institucí nebo státu. V rámci svých služeb bere na svá bedra veškeré soudní i advokátní náklady, přičemž provizi ve výši 5 až 25 procent si nárokuje pouze v případě pro klienta úspěšně vyřešeného sporu. Její pomoc je tedy dostupná všem občanům, kteří se díky ní mohou dovolávat svého nároku beze strachu z vysokých nákladů a zároveň také bez obav z časové a administrativní náročnosti.

Více na www.vasenaroky.cz.
30.11.2016 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444