Relaxace v parní lázni

Řada lázní a wellness center nabízí jako součást svých služeb saunu nebo parní lázeň. V obou případech se jedná o očistnou, léčebnou a relaxační metodu, která využívá účinků horka. Zatímco v sauně se ale potíme v suchém vzduchu ohřátém na teplotu minimálně 65 °C, parní lázeň využívá vlhký vzduch (až 100 %), který do speciální kabiny nebo boxu uvolňuje parní generátor. Tento vlhký vzduch má oproti suché sauně také nižší teplotu - většinou 40 - 55 °C.

Horký vlhký vzduch má řadu blahodárných účinků na organismus a představuje účinnou prevenci mnoha onemocnění. Působí příznivě na pokožku, na dýchací cesty, uvolňuje svaly a podporuje odolnost organismu. Podobně jako u suchého saunování se ale bez porady s lékařem pobyt v horké páře nedoporučuje osobám s některými z chronických onemocnění.

Léčebných a oddychových účinků parní lázně si lidé užívají už po staletí prakticky na celém světě. Znali ji američtí indiáni, některé asijské národy, oblíbená byla ve starém Římě a mnoha jeho provinciích a přinejmenším od středověku i v českých zemích. U nás a v celé střední Evropě sice, zpočátku zřejmě pod vlivem náboženské reformace, parní lázně na nějaký čas zanikly, ale od 19. století znovu získávaly na oblibě.

Parní lázně často využívaly přírodních horkých pramenů, jednoduše tak, že se obestavělo místo, kde horká voda vyvěrala ze země a pára se tak zadržela. Pokud si lidé museli poradit bez pomoci přírodních pramenů, používali topeniště s rozpálenými kameny, které se polévaly vodou. V moderní parní lázni vytváří horkou páru parní generátor, zařízení speciálně vyvinuté právě pro tento účel.



Dnes parní lázeň známe většinou jako speciální vzduchotěsně uzavřenou místnost nebo box, obloženou kachlemi nebo jiným neporézním materiálem, jejíž součástí je osvětlení a ventilace. Pro komfortnější pobyt uživatelů zde může být například také rádio. Tyto doplňky bývají součástí sady, jejímž základem jsou parní generátory.

Parní generátory do sauny, jejichž hlavním úkolem je vyvíjet páru a vpouštět ji do prostoru kabiny, se odlišují výkonem a některými dalšími vlastnostmi. Na trhu jsou k dispozici výrobky vhodné pro velká veřejná zařízení, stejně jako modely určené pro malé parní místnosti. Vyvíječe páry se snadnou instalací a dodávané se všemi potřebnými komponenty umožní milovníkům této relaxační kúry zřídit si vlastní parní lázeň a užívat si jejích účinků v soukromí a pohodlí domova.
06.12.2017 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444