Rekonstrukce podkroví: proměňte nevyužitý prostor v prosvětlený pokoj

Rekonstrukce podkroví vám nabízí nejen možnost získat další obytné místnosti, ale také příležitost vnést do domova více tepla a světla. Vykouzlete útulný prosvětlený prostor s jedinečnou atmosférou. Chytře, energeticky, efektivně a s dodržením všech předpisů. Přečtěte si, jak na to.

První kroky k rekonstrukci podkroví

Ještě než se pustíte do plnění svého snu o prosluněném podkroví s množstvím velkých střešních oken umožňujících výhled na nebe nebo okolní krajinu, je třeba zaměřit se na určité technikálie. 
 

Změřte světlou výšku  

To, zda váš prostor splňuje první z kritérií, zjistíte hravě sami. Světlá výška podkroví musí dosahovat minimálně 230 cm, v místech zkosení pak alespoň 110 cm. Příliš nízké podkroví není pro přetvoření na obytný prostor vhodné.
 

Pozvěte statika

Statický posudek je nezbytný pro určení, zda dům plánovanou přestavbu unese. Statik posoudí také stávající střešní konstrukci – ostatně, střechou rekonstrukce podkroví začíná. Musí být v perfektním stavu, optimálně také opatřena izolací.
 

Neobejdete se bez stavebního povolení 

Nezapomeňte, že pro většinu rekonstrukcí podkroví je nutné získat stavební povolení. Změny, které se chystáte provést, musí být v souladu s místními stavebními předpisy a normami, včetně požární bezpečnosti.
 

Svěřte se do rukou odborníků

Kromě podání žádosti o stavební povolení od vás stavební úřad bude požadovat projektovou dokumentaci, která obsahuje návrh rekonstrukce včetně technických a architektonických řešení. Zpracuje vám ji architekt. Představte mu svou vizi, on vám pomůže s návrhem tak, aby byly dodrženy všechny předpisy.

Střešní okna Fakro Z-Wave na dálkové ovládání
Střešní okna Fakro Z-Wave na dálkové ovládání
 

Moderní střešní okna = prosvětlený interiér bez přehřívání 

Proměny tmavé půdy ve vzdušný podkrovní interiér nedosáhnete bez výměny původních oken. Moderní střešní okna zaručí nejen dostatek denního světla, ale díky vynikajícím termo-izolačním vlastnostem také zabrání přehřívání interiéru. Dopřát si tak můžete vyšší počet větších oken bez obav z horka i v letních měsících. 
 

Nejen v létě se spolehněte na zastínění střešních oken

Abyste si zvýšili komfort, podpořili minimalizaci průniku tepla zvenčí či dosáhli většího soukromí, opatřete okna funkční stínicí technikou. Vezměte v úvahu orientaci oken – zatímco těm umístěným na severní stranu postačí vnitřní doplňky, jako jsou žaluzie nebo rolety, ta orientovaná na jih zastiňte vnějšími markýzami nebo roletami na střešní okna
 
 
enkovní markýza Fakro AMZ na střešní okno
Venkovní markýza Fakro AMZ na střešní okno
 

Jaký je ideální počet střešních oken?

Možná vás překvapí, že i na tohle existují normy. Plocha, kterou zabírají okna, by měla odpovídat alespoň 10 % plochy podlahy
 

Zvolte správné konstrukční řešení 

Velikostí oken to nekončí. Plastová či dřevěná střešní okna vám nabízí různá konstrukční řešení:
  • Kyvná střešní okna – klasika, kterou znáte z mnoha podkrovních prostorů. Otevírají se 45° výklopem. 
  • Okna se zvýšenou osou otáčení – hodí se do vyšších poloh. Křídlo se otáčí maximálně do úhlu 40°.
  • Panoramatická okna – díky velikosti poskytují ničím nerušený výhled a dokonce umožňují výstup na střechu. Systém jejich otevírání oceníte i při mytí.
bydlinekTIP:
Přístup na střechu si zajistěte minimálně z jednoho místa. Speciálně pro tento účel jsou vytvořena střešní výlezová okna.
 

Objevte skutečně ekologická okna GREENVIEW

Střešní okna Fakro GREENVIEW, to je revoluční novinka na trhu konstruovaná za účelem snížení spotřeby energie při vytápění. V kombinaci s ventilační klapkou dokáží ekologická okna GREENVIEW přivádět čerstvý vzduch zvenčí, aniž by se místnost ochlazovala či přehřívala. Splňují jak vysoké bezpečnostní standardy, tak také estetické požadavky moderní doby. 
 
      

Dopřejte si balkon bez nutnosti jej stavět

Chcete si užít výhled do okolí a pocit, že jste venku, ale váš projekt s náročnou přístavbou balkonu nepočítá? Do malých podkrovních pokojů nebo bytů zvolte balkonová střešní okna. Skládají se ze dvou křídel – to spodní se při vyklopení promění v zábradlí / čelo balkonu a to ve stříšku. 
 
bydlinekTIP:
Spojte praktické s ekologickým. Vsaďte na balkonová okna GREENVIEW.

Balkonové střešní okno Fakro GREENVIEW
Balkonové střešní okno Fakro GREENVIEW
 

Denní světlo i bez oken

Vpusťte světlo i tam, kam nelze instalovat střešní okna. Do vnitřních chodeb nebo šaten zvolte tubusové světlovody, které světlo zachytávají do kupole, aby jej následně rozvedly do útrob domu. Výborně se také hodí na toalety nebo do malých koupelen v podkroví.
 

Pozor na členění podkroví 

Aby váš podkrovní byt nebo pokoj působil vzdušně, ponechejte jej co možná nejotevřenější. Vyvarujte se množství zdí a příček, jako nenásilný předěl místností vám poslouží nosné trámy. 
 
Bojujete s nedostatkem úložných prostor? Možná jen nevyužíváte vše, co vám podkrovní interiér nabízí. Zaměřte se na šikminy – opatřete je policemi a třeba i dvířky, z mrtvého prostoru tak vykouzlíte praktické úložné skříňky nebo botníky.
 
Odborné poradenství vám poskytnou technici a montážníci FAKRO.
18.04.2024 | PR
  • FAKRO CZECH s.r.o.

    FAKRO je společností založenou v roce 1991. Je velmi dynamickou a velice rychle se rozvíjející firmou v odvětví střešních oken na světě. Během několika let se z malé rodinné firmy stala mezinárodní korporací, která je dnes významným výrobcem střešních oken a půdních schodů. Skupina FAKRO zahrnuje 12 výrobních společností a 14 distribučních společností umístěných v Evropě, Asii a Americe. Střešní okna FAKRO se vyváží do 47 zemí světa.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444