Rekonstrukce panelového bytu v Hořovicích od A do Z

Původně rekonstruovat nechtěli. Když se ale do nového bytu nastěhovali, zjistili, že má nedostatky a rekonstrukci se nevyhnou. To ještě nevěděli, jak brzy se s ní začne. Rodina Laštovičkova žijící v panelovém domě v Hořovicích se totiž umístila na 2. místě v soutěži jménem Rekonstrukční výzva, kterou uspořádala společnost Rigips. Jejich výhra obnášela dodání vysokopevnostních desek Habito H ve finanční hodnotě 50 tisíc korun. 

Nedostatky před rekonstrukcí

Byt v Hořovicích manželé Laštovičkovi koupili v listopadu 2017. Po nastěhování ale začali nacházet různé nedostatky svého bytu. „Zjistili jsme například, že některé zásuvky v bytě nefungují a že zdi v koupelně jsou plesnivé a začínají hnít. Takhle jsme určitě žít nechtěli. Proto jsme se rozhodli pro rekonstrukci, kterou jsme původně chtěli rozplánovat do několika let,“ říká pan Laštovička. Šťastné náhody rodině nakonec změnily plány, a tak museli začít a hlavně dokončit rekonstrukci dřív, než si mysleli. „Prví náhodou bylo, že jsme vyhráli v Rekonstrukční výzvě, díky čemuž jsme získali sádrokarton Habito H. Druhou náhodou bylo, že jsme získali skoro bezúročnou půjčku od Státního fondu pro rozvoj bydlení, o kterou jsme žádali. A tak už nic nebránilo tomu s rekonstrukcí začít,“ dodává majitel bytu.

Začínáme od začátku

Rodina se tedy rozhodla pro celkovou rekonstrukci. „S rekonstrukcí jsme začali 31. března a všechny stavební práce plánujeme mít hotové do konce června,“ říká paní Laštovičková. V bytě vybourali všechny nenosné příčky. To jim trvalo dva dny i s odvozem odpadu. Na opláštění a vybudování nových příček si pan Laštovička najal firmu, která práci se sádrokartonem zvládla za tři dny, a on si tak sám mohl postupně připravovat elektrické rozvody, u kterých strávil přibližně čtyři dny. „Nejsem žádný elektrikář a chodil jsem do bytu pracovat, když jsem skončil v práci. Kdybych si nevymýšlel různé vychytávky jako USB zásuvky u postele a tolik si s tím nevyhrával, tak bych měl elektrické rozvody hotové mnohem rychleji,“přiznává. 

Sádrokarton v hlavní roli

Ve svém bytě použili vysokopevnostní desku Habito H, kterou jsou opláštěné příčky na místech, kde je vlhko – koupelna, toaleta a kuchyň. Impregnovaná deska je tedy vhodná do vlhkých prostor. Dále Habito H použili v obývacím pokoji, kde mají v plánu zavěšovat obrázky, poličky a televizi. Pro ložnici a dětský pokoj využili modrou akustickou sádrokartonovou desku, která navíc obsahuje technologii Activ´Air, která zlepšuje kvalitu vnitřního ovzduší. „Modrou akustickou desku jsme použili v ložnici a dětském pokoji, protože disponuje skvělými protihlukovými vlastnostmi. Dále ji chceme využít i na podhledy v celém bytě. Navíc se nám líbí, že deska obsahuje technologii Activ´Air, která nám dopomůže k lepšímu a zdravějšímu vzduchu v obou pokojích,“ dodávají manželé. 

Výhody sádrokartonu z pohledu laika

Před zahájením rekonstrukce si Laštovičkovi vyhledali všechny dostupné informace o materiálech, které by mohli použít. A i přes to, že se sádrokartonem nemají žádné zkušenosti, rozhodli se pro něj. „Pro sádrokarton bych se nejspíš rozhodl, i kdybychom nevyhráli Rekonstrukční výzvu,“ přiznává pan Laštovička a dodává: „Hlavní vlastnost, kterou sádrokarton má a která nás přesvědčila, abychom ho při rekonstrukci použili, je akustika. Dále se mi líbí jednodušší možnost manipulace a fakt, že se jím lépe vede elektro- a vodoinstalace.“ Do desek z Habita H, které rodina vyhrála, se navíc jako bonus dá snadno zavěsit jakýkoliv předmět, a když by si to po čase rozmysleli, tak ho jednoduše převěsí na jiné místo a díru snadno a rychle přetmelí.  Díky vybudování příček ze sádrokartonu navíc získala jejich ložnice a dětský pokoj centimetry navíc, které rodina bezesporu ocení. 

Odborné zpracování

Na práci se sádrokartonem si Laštovičkovi najali stavební firmu, která jim s vybudováním nových příček pomohla, avšak jenom proto, že s instalací nemá majitel bytu dostatečné zkušenosti. Schází mu čas, ale i technika, kterou je potřeba při práci použít. „Myslím si, že práce to nebude těžká. Ale jelikož nejsem stavař, chybí mi zkušenosti a technika, jako je třeba zaměřovací laser. Když jsem pozoroval, jak musí mít technici všechno promyšlené dopředu třeba při práci se sádrokartonem, byl jsem mile překvapen, že příčky byly hotové za zhruba tři dny. Práce jim šla opravdu od ruky,“ dodává pan Laštovička. Teď už zbývá nechat dodělat podhledy a podlahy v celém bytě a rekonstrukce bude téměř u konce. 

Vychytávky v „novém“ bytě

Rodina si chce svůj „nový“ byt zútulnit podle svých přání a představ. Rozhodli se pro nějaké vychytávky a podle toho celou rekonstrukci směřují. „V obývacím pokoji bychom chtěli mít krb na biolíh. Okolo něj chci nechat udělat kamenné opláštění, aby to vypadalo na první pohled jako opravdový krb,“ říká pan Laštovička a dodává: „Na podhledy necháme nalepit 3D tapetu a do nich chceme namontovat speciální LED diody, které budou měnit teplotu barvy na studenou a teplou podle toho, jak si to zrovna sami nastavíme.“ K postelím si sám majitel bytu vytvoří speciální USB zásuvky a dětský pokoj vylepší na míru vytvořenými tapetami podle svých přání. I přes to, že celá rekonstrukce zní jako velký projekt, do kterého rodina musela zainvestovat nemalou finanční částku, celkový rozpočet nakonec spočítali na zhruba 250 tisíc korun. 
01.07.2019 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444