Rekonstrukce koupelny: Rozlučte se s umakartem

Vana Chrome se zástěnou

Vana Chrome se zástěnou

Když se řekne paneláková koupelna, vybaví se mnohým z nás stísněný prostor a papírové stěny, za nimiž je slyšet i otočení kohoutkem. Umakartové jádro bylo běžnou realitou bydlení pro statisíce rodin v éře reálného socialismu. V některých koupelnách umakart dosluhuje dodnes, mnoho domácností však bylo postupem času donuceno k rekonstrukci bytového jádra. K nim patří i rodina Pospíšilových z Brna.

„S koupelnou jsme už dlouho nebyli spokojeni. Ke změně jsme se však odhodlali až s příchodem druhého potomka,“ uvádí manželé. V původní koupelně je často trápily plísně, sanitární zařízení bylo sešlé a nevyhovující, nemluvě o estetickém hledisku. Chtělo to radikální proměnu. S tou pomohl soused zedník.

Nejdříve provedli bourací práce a demontovali původní vodovodní a odpadovou instalaci. Pak vyzdili nové stěny koupelny z porobetonu. Dispozici koupelny se podařilo rozšířit o 20 cm díky zmenšení prostoru toalety, takže bylo možné do koupelny nově umístit pračku. Soused provedl nové rozvody vodoinstalace, kanalizace a elektřiny, aby byly připraveny pro montáž sanitárního zařízení. Komfort v koupelně zvýšilo elektrické vytápění podlahy, které položili na tepelnou izolaci. Pak už zbývalo jen namontovat novou vanu, položit dlažbu a přilepit obklady.
Celá rekonstrukce koupelny trvala asi 3 týdny a stála 100 000 Kč. Obložení koupelny i podlaha byly laděny do světlých barev, které koupelnu opticky zvětší. Dojem většího prostoru pomohlo vytvořit i velké celoplošné zrcadlo nad umyvadlem. Trendem v malých koupelnách jsou nyní sprchové kouty. Pospíšilovi se ale hlavně kvůli dětem rozhodli zachovat vanu. Zvolili vanu, kterou doplnili o sprchovou zástěnu, aby se mohli každý den pohodlně sprchovat.

„Vanu, umyvadlo i koupelnový nábytek a doplňky jsme pořídili z jedné série, abychom koupelně dodali jednotný design. Manželka má ráda čistý jednoduchý design s puncem kvality, proto nás zaujal koncept Chrome od společnosti RAVAK,“ vypráví pan Pospíšil. Koncept Chrome je nejucelenější koncept na českém trhu, který umožnuje designově sladit koupelnu do nejmenších detailů, od vany až po dávkovač na mýdlo.
Koncept Chrome: designově čisté řešení pro celou koupelnu
Pro mnoho majitelů panelových bytů zůstávají umakartová jádra nevyřešeným problémem. Snad každému je zřejmé, že přestárlé umakartové koupelny již nevyhovují současným hygienickým a estetickým požadavkům na bydlení, na druhou stranu představa rekonstrukce a bourání v mnoha lidech vyvolává hrůzu. Určitě je proto potěší, že při renovaci nemusí nutně dojít na bourání. Jestliže nechcete měnit polohu a dispozici koupelny, můžete umakartové jádro nechat obložit sádrokartonovými nebo jinými obkladovými deskami. Výhodou tohoto postupu je rychlost a nízká cena, kdy se dostanete na polovinu až třetinu nákladů oproti kompletní rekonstrukci. Zachovalé umakartové jádro, které dosud nepodlehlo plísním, můžete též nechat vymalovat a nalakovat. Tím nejlevnějším a časově nejméně náročným řešením jsou samolepící fólie a tapety.

Nemáte rádi polovičatá řešení? Pusťte se raději do kompletní rekonstrukce! Cena kompletní rekonstrukce na klíč začíná na 100 000 Kč. Avšak finanční a časová investice se vám v takovém případě vrátí v podobě čistého a voňavého prostoru, který bude respektovat vaše soukromí a dodá vám i vašemu bytu nové sebevědomí. 
Koupelnové doplňky Chrome: nadčasová elegantní krása skla a lesklého chromovaného povrchuKoupelnové doplňky Chrome: nadčasová elegantní krása skla a lesklého chromovaného povrchu

Rozpočet rodiny Pospíšilových

stavební a bourací práce  35.000 Kč
sanitární vybavení (vana, umyvadlo, nábytek, WC, baterie, doplňky)  45.000 Kč
obklady a dlažby  20.000 Kč
celkem 100.000 Kč
25.04.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444