Rekonstrukce chalupy v Mladoticích

V údolí řeky Doubravy se nachází chalupa se stodolou a zahradou. Její majitelé se obrátili na architekty, aby jim pomohli chalupu rekonstruovat. Podle architekty Jitky Macákové mělo místo už při první návštěvě své kouzlo a podle toho k realizaci sama přistupovala.

Chalupa se stodolou a vejminek se nacházejí v malebné vesnici Mladotice v údolí řeky Doubravy, v zahradě s malým sadem a nečekanými průhledy do okolní kopcovité krajiny.

Architektka se snažila zachovat majitelce její vzpomínky na zde prožité dětství a zároveň z chalupy vytvořit prosvětlené a čisté bydlení. Jejím úkolem bylo připravit dům pro víkendové, výhledově i trvalé bydlení, zajistit běžný komfort pro pobyt dvou majitelů, ale i větší společnosti, s možností přespání a konání společenských akcí. Majitelé si přáli dům prosvětlit, propojit se zahradou, využít půdu pro bydlení a propojit ji s přízemím, zapojit stodolu a vejminek, vhodně celý areál vyčistit a ponechat jen to cenné.
Přinést více světla!
Dvě kůlny, které byly přilepeny k chalupě, se architektka rozhodla zbourat, aby se majitelům otevřel výhled do krajiny a zahrady. Nemocné nebo zaclánějící stromy byly vykáceny a zasazeny nové. Studna a kamenné zídky byly obnoveny, stejně jako květinové záhony. Původní nevhodné oplocení bylo vyměněno za tradiční plaňkové, kamenné zápraží opraveno a nově doplněno dřevěnou terasou. Výrazným prvkem se stalo propojení domu a zahrady. Do světnice a haly v přízemí byl vybourán velký prosklený výkladec s posuvnými dřevěnými okenicemi. Okno do interiéru přináší světlo, nabízí malebné pohledy do dvora i krajiny, ale hlavně přímé propojení se zahradou a terasou. Velkým přáním investorů byla nová kachlová kamna, která se tak stala hlavní dominantou obytného prostoru.
 
Místo ložnice kadibudky
Z bývalé ložnice vznikla velkorysá koupelna s dřevěnou vestavbou „kadibudky“ a technického zázemí. Ve středu dispozice byl probourán otvor do podkroví a obě podlaží se propojila dřevěným masivním schodištěm. Podkroví bylo zatepleno a pobyto prkny. Vznikly dvě velkorysé ložnice osvětlené střešními okny. Bílé nátěry dřeva sjednotily staré a nové konstrukce.


Kam křišťálový lustr? Do stodoly
Stodola se jen drobně stavebně opravila, vyčistila, aby mohla sloužit pro větší společenské akce. Křišťálový lustr pro rodičích se hodil právě sem. Mimo podkroví se dům nezateploval, střecha se jen přeskládala, vnější vrstvy fasády sjednotily vápenným nátěrem. Špaletová okna byla nahrazena novými replikami, podlahy a dveře vyměněny za nové dřevěné masivní. Na nový nábytek se použilo staré dřevo ze stodoly, staré kousky nábytku nalezené při vyklízení se opravily a zrepasovaly, interiér vybavil retro doplňky, které mají majitelé rádi. Nově vybudovány byly veškeré rozvody a vytápění. Ve vejminku vznikla ložnice pro hosty a černá kuchyně.

„Jezdit na stavbu byla pohoda skoro jako jezdit na chalupu, a to díky vzorným a naslouchajícím investorům i díky místním šikovným řemeslníkům se zapálením si nové věci vyzkoušet a kvalitně je i provést," dodává architektka Jitka Macáková.
Adresa: Mladotice u Ronova nad Doubravou
Autor: Jitka Macáková, jitkamac@yahoo.com
Projekt: 2011
Realizace: 2012-2013
Plocha pozemek : 476 m2
Užitná plocha: 132 m2
Foto: Jitka Macáková, Eva Vopátková
07.08.2014

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444