Recept: Domácí uzený salám se sýrem

Chcete mít přehled o složení salámu, který si krájíte ke svačině? Vyrobte si ho doma. Mistr Málek, řeznický mistr, který na to jde "poctivě a postaru", na svém kurzu zájemce seznamuje se základy výroby domácích klobás a salámů. Tentokrát se společně s amatérskými kuchaři pustil do výroby salámu se sýrem a podělil se o recept.

Uzený salám se sýrem

Na 10 kg salámu se sýrem budete potřebovat:
3,2 kg hovězího masa
2,6 kg vepřové plece nebo libového ořezu
2,5 kg vepřového boku bez kůže a kosti
2,0 kg sýru Eidam 30%
0,8 kg ledové tříště
160 g soli nebo rychlosoli
15 g mletého černého pepře 
20 g sladké papriky
udící obaly o průměru 65 – 85 mm
Příprava
Hovězí maso, vepřovou plec a vepřový bok nakrájíme na kostky o velikosti přibližně 3 x 3 cm. Hovězí maso nameleme na mlýnku s řeznou deskou s otvory 4 mm, vepřový bok a plec meleme ne desce s otvory 10 mm. Sýr nakrájíme na kostičky o velikosti cca 10 x 10 mm.

Veškeré koření přidáme do hovězího masa a řádně promícháme. 

Hovězí maso kutrujeme na spojku. Při kutrování přidáváme led a kontrolujeme teplotu, která nesmí přesáhnout 12 °C – kontrolujeme pomocí vpichového teploměru. Následně smícháme namleté vepřové maso s hovězí spojkou do kompaktní hmoty. V posledním kroku přidáme kostičky sýra.

Naplníme do uditelných salámových obalů a pevně zavážeme. Salámy uložíme na 24 hodin do chladu rozležet.

Další den vkládáme salámy do udírny předehřáté na 60 °C na dvě hodiny. Zvýšíme teplotu na termostatu na 75 – 80 °C a zapneme kouř. Tímto způsobem udíme 6 – 7 hodin. Při dosažení teploty v jádře 65 °C udíme ještě dalších 35 minut při stejné teplotě.

Hotové salámy prudce zchladíme ve studené vodě, aby zůstaly pěkně napnuté. Vychlazené salámy necháme oschnout a uskladníme je do chladu.



Pokud se také zajímáte o domácí uzení a rádi byste se dozvěděli něco nového nebo si nechali zodpovědět dotazy od pravého řeznického mistra – Mistra Málka, neváhejte a přihlaste se na kurz už nyní!


Recept na uzený salám se sýrem je dle normy RDMV z knihy Václava Šedivého: Československé masné výrobky
07.03.2025 | redakce
  • GrilyKrby.cz

    Kamenná prodejna s rozlehlým areálem s více jak 100 vystavenými grily a 25 udírnami. Najdete u nás značky Big Green Egg, Napoleon, Campingaz, Pit Boss, Traeger, Borniak, Bradley Smoker, Solo Stove. LotusGrill a spoustu dalších.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444