Realizace: Tmavomodrý byt, který si zachoval noblesu

Není běžné, aby se na stole zkušených architektů objevila poptávka na rekonstrukci investičního bytu určeného primárně na pronájem. Studio Codein se výzvy ujalo a dokonce získalo uznání novinářů v Interiéru roku 2021. Realizace bytu u Rajské zahrady respektuje investiční záměr a zároveň přichází s unikátním řešením ve stylu architektonického studia Codein.

Byt má rozlohu cca 110 m2 a klienti jej kupovali jako shell and core (tj. bez dokončených interiérů) od developera s hotovými dělícími zdmi. „Věděli jsme, že tentokrát byt nechtěli klienti dovybavit volnými nábytky ani žádnými dekorativními doplňky. Výzvou tedy bylo vymyslet koncept natolik jasný a čitelný, aby jej dokázali odprezentovat jen prvky „pevně spojené se stavbou,“ říká architektka Silvie Derner, která řídí studio Codein společně se svým manželem Václavem.

Ústřední koncept i osobní preference klientů vycházely z respektování historického stylu činžovního domu v Rajské zahradě. Centrální vstup do objektu a společné prostory i po rekonstrukci developerem ještě nesly známky dobových detailů, ale bohužel nic z těchto prvků developeři úplně nezachovali.

„Rozhodli jsme se bytu vrátit jeho původní noblesu. Vytvořili jsme hru dekorativních sádrových lišt, nicméně za použití novodobých detailů. Lišty na stropech se do sebe nestandardně “zakusují” a lemují i běžná svítidla. Také jsme některé zdi oživili stejnými lištami, které tzv. padají ze stropu a lemují na zdech např. nástěnnou televizi nebo čalouněné čelo postele. Nenáročnými stavebními úpravami jsme ostění včetně stropního překladu zaoblili a vznikl plynulý a oku lahodící vstup do centrální části bytu. Tento měkký detail jsme zopakovali také ve sprchovém koutu menší koupelny, který je podpořený centrálním světlem kolem kruhové sprchové hlavice. V druhé koupelně zas pomohl zaoblený roh elegantně usadit oválnou volně stojící vanu,"
vysvětluje architekt Derner.  
 
Zadání klientů bylo, aby vybrané materiály byly cenově úměrné a zároveň dobře udržovatelné vzhledem k záměru pronajímání bytu. „Hlavní nábytkové bloky jsme navrhli z méně známého materiálu probarvované MDF desky INNOVUS, kterou jsme si předem vyzkoušeli na zařízení v našem vlastním architektonickém studiu. Šli jsme do tmavě modré barvy, která celému bytu dodala „šťávu“. Zároveň skvěle doplnila tmavé plochy dubové podlahy a šedě tónované stěny či nábytky,” doplňuje Silvie Derner.

Výsledek spolupráce se povedl i díky souhře zkušeného investora s architekty, kteří pro něho již realizovali vilu v Troji. Byt byl dispozicemi i konceptem navržen ideálně pro pronájem zahraničnímu nájemci a získal nové obyvatele pouhý týden po uveřejnění. 


bydlinekCODEIN a manželé Dernerovi
Manželé Dernerovi, absolventi pražské ČVUT, po deseti letech vlastní tvorby založili architektonický atelier CODEIN. Jejich tvorba účelově nemá jasný rukopis, spíše ji vystihuje filozofie no ego, tedy maximální zaměření na potřeby klienta. V současné chvíli se Codein věnuje rekonstrukci několika bytů napříč celou Českou republikou a společně s klienty staví odvážnou vilu v Podolí, která by měla být hotová v létě příštího roku.

25.07.2022 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444