Rady pro výběr sedacího pytle

Sedací vaky jsou stylovou a praktickou dekorací, která je navíc velmi univerzální a hodí se v podstatě do interiéru jakéhokoliv typu. Stejně tak je možné s pomocí originálních vaků zkrášlit exteriér vašeho domova, ať už se jedná o balkon, terasu či zahradu. Poslední a snad nejdůležitější předností tohoto druhu nábytku je zdravotní účinek. Během sezení na klasické židli i křesle se můžou po čase objevit bolesti zad, krční páteře či hlavy. Sedací vaky však díky své unikátní výplni přilnou ke každé nerovnosti vašeho těla a svaly naopak příjemně uvolní.

Není vak jako vak

Před samotnou koupí je dobré výběr promyslet. Ne, že byste spontánní koupí udělali zásadní chybu. Na trhu však existuje tolik druhů, které odpovídají různým požadavkům a preferencím jejich budoucích zákazníků, že stojí za to věnovat pozornost následujícím řádkům, abyste si byli schopni vybrat ten, který pro vás bude skutečně nejlepší a splní všechny vaše požadavky.

 

Materiál

Z čistě praktického hlediska je materiál, ze kterého je sedací vak vyroben, klíčovou charakteristikou. Jednotlivé materiály se totiž mezi sebou liší co do snadnosti čištění, příjemnosti na dotek i celkové odolnosti.

Nejběžnějším materiálem je ekokůže, tedy umělá koženka. Sedací vaky zhotovené z ekokůže jsou velice příjemné na dotek, extrémně snadno čistitelné (stačí přetřít mokrým hadříkem), vhodné jsou však spíše do interiéru. Do vnitřních prostor se hodí i bavlněné pytle. Ty jsou také velice příjemné na dotek, čištění je však o něco náročnější. Některé bavlněné potahy lze sundat a vyprat v pračce.

Naopak speciálně pro exteriéry jsou navrženy modely z nylonu a polyesteru. Oba materiály jsou velice odolné vůči fyzickému namáhání i špíně. Jsou také velmi snadné na údržbu. Nylon však není tolik příjemný na dotek. Vše potřebné o návodech a možnostech čištění si můžete přečíst třeba v článků Jak čistit sedací vaky

Barva 

Barva je zřejmě první charakteristikou, která nás na sedacích pytlích zaujme. Ne náhodou je tento druh nábytku oblíbený v mateřských a základních školách. Pestré barvy vzbuzují dobrou náladu a dokážou ozvláštnit a zpestřit jinak nudný interiér. Pokud však nevybavujete zrovna mateřinku, dětské oddělení knihovny či dětský pokojík, kde platí pravidlo, čím více barev, tím lépe, snažte se výběr barvy pečlivě promyslet. Pokud máte v interiéru již nějakou dominantní barvu, vyberte sedací vak v identické barvě, případně v barvě, která k té stávající ladí. Pokud však máte monotónní interiér v bledých barvách (bílá, šedá, černá, hnědá či béžová), můžete si dovolit experimentovat a vybrat výraznější variantu. V takovém případě dokáže originální sedací vak s interiérem udělat skutečně divy.

Pokud vybavujete dětský pokojík, můžete skutečně popustit uzdu své fantazii. Není dítě, které by nemilovalo hravé barvy, veselé motivy a tvary.

Hledáte-li například sedací vak v odstínu do zelena, můžete vybírat z nejen z jednobarevných či vícebarevných vaků, ale i ze speciálních motivů.
 

Tvar a velikost

Nyní se již zbývá rozhodnout primárně mezi provedením ve tvaru křesla či polštáře. Okrajovou variantou jsou však i sedací vaky v podobě taburetu a podnožníku s různým druhem měkkosti. 
Křesla plní funkci běžného sedacího nábytku, jen jsou pohodlnější a zdravější pro vaše záda. Jsou tedy vhodné jak na práci, tak na příjemné spočinutí. Vybírat také můžete mezi vyššími křesly, které poskytují opěradlo pro celá záda, krk i hlavu. Nižší křesla naopak umožňují hlubší usazení a díky tomu pohodlnější uvelebení či schoulení se do klubíčka.

Speciálně na relaxování, ať již ve formě válení či ležení, jsou určené klasické polštáře. Specifickou variantou a horkou novinkou jsou polštáře vybavené popruhy. Díky těm lze sedací vak snadno vytvarovat do jakékoliv polohy.

Kromě výše uvedených tipů se nabízí i zcela originální sedací vaky určené pro malé i velké sportovce, a to ve tvaru sportovních míčů. Nejoblíbenější jsou, jak jinak, ty fotbalové. Můžete však potěšit i tenistu, volejbalistu či basketbalistu.  

Tip: Získat sedací vak můžete i zcela zdarma. Stačí se zúčastnit soutěže,vítěz dostane jeden sedací pytel zcela zdarma. Soutěž probíhá každý měsíc. Více se dozvíte na stránkách soutěže: http://www.sedaci-pytle.cz/soutez-i.html.
31.03.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444