Půvabná rozkvetlá zahrada do naší krajiny patří

Rozmanitost rostlin, švitoření živočichů a skutečně přírodní zahrada – to jsou jenom některé z výhod květnaté louky, která se nemusí zalévat a kosí se jenom dvakrát za rok. Hodí se spíše do zapadlejších koutů zahrad, protože v prvním roce po výsevu ještě neudělá velkou parádu. O to větší noblesou vás překvapí v roce následujícím.

Opravdové spojení s přírodou

Rozkvetlá zahrada s květnatou loukou se pyšní pestrým vzhledem a svým majitelům nepřidělává žádné starosti s náročnou údržbou. Díky rozmanitosti rostlin i každodennímu švitoření živočichů pocítíte na květnaté louce opravdové spojení s přírodou. Z ekonomického i ekologického hlediska rozkvetlá louka dominuje nad dříve všudypřítomným anglickým trávníkem, který v našich podmínkách postrádá smysl. I rozkvetlá louka má ovšem svá specifika a každý rok nemusí vypadat přesně podle vašich představ. 

„Obecně bych určitě doporučil nevysévat květnatou louku třeba přímo k terase nebo k pergole. Na první dobrou totiž nemusí vzejít tak, jak si představujete. Navíc se vám v tak vysokém porostu nebude chtít chodit, zvláště pokud máte děti. Květnatá louka se ovšem perfektně hodí do odlehlejších míst zahrady,“ vysvětluje Václav Mařík ml., zkušený zahradník ze Zahradnictví Flos Praha

V první sezóně po výsevu vás možná rozkvetlá louka trochu zklame, protože vás zřejmě nebude čekat taková biodiverzita, jakou si představujete. Ovšem v následujícím roce luční porost určitě příjemně překvapí. Pokud navíc louku zasejete ve správný čas, dočkáte se prvních vlčích máků a zvonků už za několik týdnů. 

Jak se seje louka?

Pořizovací náklady květnaté louky určitě převyšují náklady na anglický trávník. S půdou budete muset začít poctivě pracovat – připravit ji, poorat nebo v menším rozsahu porýt. Poté se můžete pustit do zasívání. Při výběru osiva vybírejte takové, které je vhodné pro vaši konkrétní lokalitu, a sledujte jednotlivé rostliny, které obsahuje. Samotné setí určitě znáte z filmů pro pamětníky – stačí semena ručně rozhazovat na řídko. Na 1 m² si připravte přibližně 2 gramy semen. Semena byste následně měli zahrnout necelým centimetrem zeminy. První rok nebude květena tak bohatá, zato se zřejmě potkáte s větším množstvím plevele. Určitě ho nevytrhávejte ručně, ale posekejte při výšce přibližně 20 cm – pokud byste ho nechali růst, určitě by zadusil klíčící rostliny.

Rozkvetlá louka není džungle

Máte-li menší děti nebo chodíte-li rádi po zahradě bosky, možná vám může připadat květnatá louka poněkud nepraktická. Taková rozhodně být nemusí, pokud dispozice své zahrady dobře promyslíte. Oblasti s rozkvetlou loukou je dobré protknout nejrůznějšími cestičkami, které budete pravidelně vysekávat. Nemusí se jednat o přiznané mlatové cesty osázené trvalkami, ale spíše o cesty přirozené, kudy každých 14 dní projedete sekačkou, abyste se bez problémů dostali do všech částí zahrady. Kvetoucí louka vypadá skvostně pod ovocnými stromy, vedle zeleninové zahrady nebo v sousedství záhonu s květinami. Nehodí se naopak do přístupových částí domu, k parkovacímu místu a do těsné blízkosti venkovního posezení.

Sekání s respektem k přírodě

Rozkvetlá louka vás naučí lépe vnímat přírodu a její potřeby. S obhospodařováním květnaté louky budete mít ovšem ve srovnání s anglickým trávníkem minimální zátěž. Sekat byste ji měli ideálně dvakrát do roka, a to v květnu a říjnu. Podobně to ostatně dělali i naši pradědečkové, než přišel boom anglických trávníků. K sekání se ovšem lépe než klasická sekačka s pojezdem hodí sekačka strunová, křovinořez nebo stará dobrá kosa. Kosení kosou zabrání i tomu, abyste při sekání posekali spoustu živočichů. Pokud si tedy chcete dále prohlížet modrásky, poslouchat cvrčky a ukazovat dětem slunéčka, zkuste to letos kosou.
01.08.2019 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444