Putovní výstava architekta a designéra Marcela Breuera

Jako doprovodný program IV. přehlídky zahraničního designu komplexu výstav art&interior bude od 28. května v pražském Veletržním paláci přístupná putovní výstava ke stému výročí narození Marcela Breuera. Výstavu do Prahy zapůjčí firma Tecta a přiveze Design forum Praha. V galerii Design fora bude souběžně probíhat prodejní výstava Breuerova nábytku s certifikátem originálnosti díla autorizovaným výrobní firmou Tecta.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Marcel Breuer (1902 - 1981) patří mezi nejznámější absolventy německé školy designu Bauhaus, která vznikla v roce 1919. Potřeba co nejrychleji uspokojit základní lidské potřeby po právě skončené válce podněcovala umělce Bauhausu experimentovat s materiály a hledat nové tvary, které z těchto materiálů vycházejí. Design musel odpovídat zejména funkci daného předmětu, tak jak to hlásala nová funkcionalistická architektura. Mezi studenty a učitele Bauhausu patřila celá řada dalších osobností zvučných jmen: Ludwig Mies van der Rohe, Oscar Schlemmer, Vasilij Kandinskij a další.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Architekt a designér Marcel Breuer se proslavil zejména nábytkem z ohýbyných ocelových trubek. Breuer s ocelovými trubkami experimentoval již za studentských dob. Za použití tohoto materiálu vznikla Breuerova nejznámější díla, mezi které bezesporu patří klubové křeslo B3, pojmenované později Wassily po malíři Vasiliji Kandinském, pro jehož obydlí bylo navrženo. Odhalenou trubkovou konstrukci křesla doplňují pouze navlečené kožené nebo textilní pruhy na sedáku, opěradle a područkách.
04.04.2003 | Věra Růžičková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444