Půjde vaše dítě do školy? Vybírejte rostoucí nábytek, který vydrží

V dubnu mnohé děti čeká zápis na základní školu. Přechod z aktivního prostředí mateřské školy do školních lavic může být velmi náročný. Dítě se musí naučit soustředit a vydržet sedět. Stejně tak doma bude více času trávit sezením u domácích úkolů. Jaký pracovní stůl a židli dítěti pořídit, abychom mu zajistili všechny předpoklady pro zdravé a pohodlné sezení?

Všichni rodiče budou souhlasit s tvrzením, že nám děti rostou před očima. Pokud hledáte kvalitní stůl a židli, které budou dítěti vyhovovat během celého dětství, jednoznačně zvolte rostoucí nábytek. Takový, který roste společně s potřebami dítěte a dokonale se mu přizpůsobí.
 

Jak má správná židle a stůl vypadat?

Kvalitní ergonomická židle musí umožňovat nastavení výšky sedáku a hloubky sezení. Výška židle by měla být taková, aby chodidla sedící osoby byla stále v kontaktu s podlahou. Nohy nesmí volně viset ani stát na podnoži. Dříve se doporučovalo, aby kotníky, kolena i kyčle svíraly úhel přibližně 90°. Dnes se doporučení odborníků přiklánějí spíše k otevřenějším úhlům. Zjednodušeně lze říci, že dítě by mělo sedět trošku výše, čímž se úhly otevřou.


U stolu oceníme nastavení výšky stolu a možnost naklápěcí desky. Deska stolu by měla být přibližně 1 až 2 cm nad úrovní volně spuštěných loktů sedícího. Pro psaní je vhodná vodorovná deska nebo jen minimální náklon, pro malování střední náklon a pro čtení bývá doporučován maximální náklon desky. Rostoucí stůl by měl být vybaven výsuvným organizérem pod stolovou deskou. Tato velká zásuvka, která je navíc rozdělena do několika přihrádek, slouží pro uložení potřebných pomůcek. Dítě tak bude mít o svých věcech dokonalý přehled. Všechny stoly MAYER lze také vybavit poličkou se čtecím nástavcem, který výrazně podpoří zdravý tvar krční páteře při čtení. U stolu nechybí ani praktické háčky na školní tašku na obou stranách.
 
Výška stolu může být nastavitelná buď dobře dostupnými šrouby, nebo pohodlněji kličkou. Když je dítě malé, výšku nastavují rodiče, později to už zvládne samo. 

Aby mělo dítě i vy přehled

Přemýšlíte, proč je v dětském pokoji neustále nepořádek? Nechybí dítěti prostor pro ukládaní věcí? Učebnice, sešity, další školní pomůcky, ale i hračky pojme praktický kontejner, který snadno zkombinujete s pracovním stolem a židlí. Vybírat můžete z několika typů, barev, ty s čalouněnou horní plochou můžete dokonce využít i pro příležitostné sezení.

Výhody rostoucího nábytku

Tou největší výhodou ergonomického nábytku je investice do zdravého způsobu sezení dětí. Se správně nastaveným stolem a židlí odpadá vaše neustálé napomínání, ať se dítě nehrbí. Další benefit je ekonomický. I když pořizovací cena rostoucího nábytku je vyšší, koupě se vyplatí. Stůl i židle totiž bude dítěti sloužit na základí, střední, ale klidně i vysoké škole. V každém životním období mu dokáže poskytnout perfektní oporu, aby se jeho páteř vyvíjela správně.

Navštívte některou z autorizovaných kamenných prodejen značky MAYER CZ, kde si můžete prohlédnout a vyzkoušet vystavené modely ergonomických židlí a stolů, a nechte si poradit od vyškoleného personálu.

02.04.2024 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • Mayer CZ, spol. s r. o.

    Výrobce rostoucích židlí a rostoucích stolů do dětských pokojů je na českém trhu již 28 let a zaměřuje se na ergonomicky zdravé sezení pro předškoláky, školáky a studenty .


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444