Průnik pohledu - z tvorby Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové

Z výstavy Průnik pohledu. Foto: M. Budíková, MMB

Z výstavy Průnik pohledu. Foto: M. Budíková, MMB

V březnu uplynulo sto let od narození Stanislava Libenského (1921 - 2002), světově uznávaného sklářského výtvarníka a charismatického pedagoga. Se svou o tři roky mladší ženou Jaroslavou Brychtovou (1924 - 2020) se stali kongeniální uměleckou dvojici, která vytvořila bezpočet vysoce oceňovaných komorních děl a proslula četnými realizacemi představujícími jedinečné spojení sklářské plastiky s architektonickým prostorem.

Výstava v Královské kapli

Ukázky ateliérového skla dvojice Brychtová - Libenský představuje výstava nazvaná Průnik pohledu, kterou připravilo Muzeum města Brna a v průběhu letních měsíců ji můžete vidět v Královské kapli na Špilberku. Výstava je rozsahem nevelká, představuje však reprezentativní průřez tvorbou těchto umělců od šedesátých let až do konce devadesátých let 20. století a nabízí tak návštěvníkům nevšední a intenzivní zážitek.
 

Generace zakladatelů

Po tisíciletí sloužilo sklo jako dekorativní a užitný materiál. Teprve kolem poloviny minulého století se stalo také prostředkem volné sochařské tvorby a začala tak vznikat díla, která využívají a zároveň dále rozvíjejí unikátní vlastnosti tohoto materiálu.
 
U počátků pokusů o sochařské zpracování skla stáli čeští výtvarní skláři, kteří se svými monumentálními díly poprvé představili světu v roce 1958 na výstavě EXPO v Bruselu. K nejoceňovanějším dílům sekce skla a keramiky tu patřila šestimetrová prostorová vitráž Jana Kotíka Slunce, vzduch, voda,  prostorová skleněná instalace René Roubíčka Sklo - hmota - tvar - výraz, která si z Bruselu odvezla Grand Prix, a také mozaika z hutního skla se zvířecími motivy Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové. Nanejvýš úspěšná bruselská prezentace zařadila českou volnou sklářskou tvorbu do světové špičky a silné zakladatelské generaci sklářských sochařů i mnoha jejich žákům umožnila dále se rozvíjet a svá díla prezentovat nejen doma, ale také ve světě.
 

Foto: libensky.netDvojice Libenský - Brychtová

Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová společně pracovali a experimentovali s technikou tavení skla ve formě v dílnách v Železném Brodě a v blízkém Pelechově od svého seznámení v roce 1954. V roce 1964 se vzali a i když se Libenský stal profesorem sklářského atelieru na pražské UMPRUM, takže se vídali spíš o víkendech, úzká spolupráce trvala až do roku 2002, kdy Stanislav Libenský zemřel. Jeho žena dokončila realizaci jejich posledního společného díla, jímž byly okenní vitráže Královské kaple hradu Špilberka. Ty se tak během letošního léta staly součástí výstavy, která připomíná tvorbu slavné dvojice.
 
Letní výstavy české sklářské tvorby a ateliérového skla v prostorách Královské kaple  ovšem mají už mnohaletou tradici. Návštěvníci zde v minulých letech měli příležitost vidět práce řady významných osobností, jako např. legendárních vrstevníků Brychtové a Libenského René Roubíčka, Miluše Roubíčkové, Pavla Hlavy či Jiřiny Žertové nebo také díla Iva Rozsypala, Vladimíra Kleina, Jiří Šuhájka, Jana Exnara či Ilji Bílka, kteří patřili k Libenského žákům.
12.07.2021 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444