Pronájem bytů v Plzni. Nabídka klesá, ceny pronájmů rostou

V letošním roce se setkáváme s nejvyššími cenami veškerého zboží na trhu za poslední dobu. Jinak tomu není ani u pronájmů, které letos trhají rekordní ceny. Příčin, které stojí za rekordními částkami pronájmů, je hned několik, ať už je to vysoká inflace, vysoké úroky u hypoték nebo návrat studentů a turistů do měst po pandemii.

Cena pronájmů roste téměř o 10 %

Vysokým cenám za pronájem bytu se nevyhla ani Plzeň. I tady ceny pronájmů rostou. Průměrná cena pronájmu v Plzni za metr čtvereční bytu se v Plzni pohybuje kolem 222 Kč (za měsíc červen 2022, zdroj: Pubec.cz). Oproti začátku tohoto roku cena vzrostla o 27 korun za metr čtvereční. Od minulého roku pak cena vzrostla o 9,9 % a rozdíl mezi měsícem květnem a červnem činí 1,8 %.

Získat pronájem bytu v Plzni momentálně není tak jednoduché, jak z hlediska ceny pronájmu, tak z hlediska dostupnosti bytu. Nabídka bytů k pronájmu u plzeňských realitních kanceláří je stále nižší a ceny naopak vyšší. Jako příklad si můžeme uvést nabídku a cenu bytů 1kk a 2kk

Nabídka bytů v Plzni se neustále snižuje

Ceny pronájmu bytů 1kk se v Plzni momentálně pohybují mezi 7 300 Kč až 16 500 Kč. Cena se samozřejmě odvíjí od toho, v jaké části Plzně se byt nachází. V centru města se cena bytu pohybuje v průměru kolem 10 500 Kč. Na Borech činí pronájem zhruba 8 900 Kč, na Slovanech se nájem pohybuje kolem 9 000 Kč a nejlevnější oblastí je Doubravka, kde se dá byt pronajmout za 7 800 Kč. Velikostně se byty pohybují mezi 30 m2 až 50 m2. Na stránkách sreality.cz se momentálně nachází 26 bytů, které velikostně odpovídají kategorii 1kk. V porovnání s velikostí Plzně, s počtem obyvatel ve městě a s množstvím potencionálních nájemníků je nabídka opravdu malá.

Obdobě jsou na tom také byty v kategorii 2+1 a 2kk. Jejich cena se nachází mezi 9 900 Kč až 18 500 Kč. Opět cena závisí hlavně na lokaci daného bytu. V centru města je průměrná cena kolem 14 000 Kč. U bytů 2kk není nejlevnější lokací Doubravka, jako to je u bytů v kategorii 1kk, ale je to naopak druhá nejdražší lokace - pronájem bytu zde vyjde zhruba na 12 000 Kč stejně jako například na Slovanech nebo na Borech. Nejlevnější částí Plzně pro pronájem tohoto druhu bytu jsou Skvrňany. Velikostně se tyto byty nachází na škále mezi 50 m2 až 88 m2. Na stránkách sreality.cz se momentálně pronajímá 41 bytů o této velikosti. To je sice o pár jednotek více, než u předešlého typu bytů, ale v porovnání s předešlými aspekty to pořád není dostačující nabídka. 

Problém pro rodiny a pro studenty

Pro představu, byty o velikosti 3+1 se cenově nachází nad 18 000 Kč. Byty větších rozměrů než 3+1 se v Plzni na realitním trhu prakticky nenacházejí. To vytváří velikou nevýhodu například pro početnější rodiny s dětmi nebo pro studenty, kteří často využívají možnost spolubydlení na jednom větším bytě. Početnější rodiny musí tedy volit variantu pronájmu v okolních městech a vesnicích, pronájmu domu nebo koupi nemovitosti, což při dnešních úrocích na hypotékách není pro většinu obyvatel reálné. 

Vysoké ceny pronájmů značně omezují také již zmíněné studenty, kterých je Plzeň plná. Vysoké ceny totiž neomezují jen pronájmy bytů, ale také pronájmy kolejí. Jen málokterý student si může dovolit pronájem bytu v Plzni. Čím dál tím dražší jsou také společné byty, kde pronajmutí jednoho pokoje vyjde i na 7 000 Kč. V posledních letech proto studenti raději volí možnosti dojíždění na univerzitu, než ubytování v Plzni. 
29.08.2022 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444