Prodeje bytů klesly téměř o 60 %, ceny o 4 %, ukazuje průzkum ČBA a Dataligence

Realitní trh si v roce 2022 a počátkem roku 2023 prochází značným útlumem, podobně jako trh hypoteční. Aktivita na realitním trhu loni propadla o 50 %, na hypotečním trhu dokonce o 80 %. Ale ceny nemovitostí klesly v průměru jen o 4 %, což odborníky překvapuje. V některých městech však statistiky ukazují i pokles o 15 %. Co ještě přinesl výzkum České bankovní asociace a Dataligence?

Největší pokles zaznamenaly prodeje nových bytů

Nejhlubší propad transakcí na realitním trhu byl zaznamenán u nových bytů. Jejich prodej se (co do počtu) propadl o 57 %. Propad prodeje rodinných domů byl „jen“ 47 %. Starší byty se pohybovaly někde mezi, propad počtu prodaných bytů dosáhl na 51 %.

Počty prodejů rezidenčních nemovitostí tak byly nejnižší za posledních deset let. I přes fakt, že se na trh dostávalo také bydlení zatížené hypotékou, na jejíž splácení majitelé vlivem skokového zvýšení splátek už nadále neměli, případně nebyli ochotni akceptovat o tolik zdražené vlastní bydlení.

Jak je to s hypotékou, když prodáváte ještě nesplacené bydlení?

Prodej domu nebo bytu, který je zatížen hypotékou, je možný ve dvou základních režimech
1. S využitím předčasného splacení hypotéky, kdy se úvěr doplatí penězi získanými prodejem nemovitosti. Nový majitel buď zaplatí hotově, nebo formou nově vzaté hypotéky na své jméno.

2. Celá hypotéka se převede na nového majitele domu/bytu. Převod hypotéky (za původních podmínek platných pro prodejce nemovitosti) však není automaticky nárokový. Situaci banky vždy posuzují individuálně a rozhodují se zvlášť u každého prodeje nemovitosti s hypotékou. 

Pokles cen nemovitostí je pomalejší, než analytici čekali 

Průzkum trhu pořádaný ČBA ve spolupráci s Dataligence ukázal, že starší byty v panelové a cihlové zástavbě dosáhly maximálních cen v polovině roku 2022 a z nich si pak do konce roku odepsaly v průměru 4,3 %. V meziročním srovnání ale starší byty stále zdražovaly, a to o 3,4 %." Situaci dokresluje graf níže.


V Praze byl zaznamenán pokles cen u starší bytové zástavby ve výši cirka jednoho procenta. Až 15% pokles si připsaly starší byty v kraji Libereckém, více než o 13 % pokles v kraji Karlovarském. Nejméně se ceny vychýlily v kraji Jihomoravském.

Byty v novostavbách byly často nabízeny v různých cenových akcích a slevách. Ale vzhledem k celorepublikovému vývoji, kdy cena nových bytů stále ještě rostla, se tyto slevy v celkovém vývoji nijak neprojevily. „Průměrné ceny nově prodaných bytů se naopak o 11 % zvýšily, a to na 120 000 Kč za 1m2. Nejvyšší jsou v Praze (151 643 Kč za 1m2) a průměrná cena v regionech se zvýšila o 14 % na 100 692 Kč za 1m2," uvádí ČBA ve výsledcích výzkumu.
 

Proč se velké poklesy prodejů (zatím) neprojevily na cenách nemovitostí?

S velkou pravděpodobností má tento zdánlivý nesoulad jednu základní příčinu: zamrznutí trhu přišlo v době jeho vyprodání. V průběhu roku 2022 se totiž jen mírně doplnil počet nově nabízených bytů, avšak jen na úroveň roku 2018. Prostoru je na trhu stále ještě dost.

I proto je poptávka dostatečně silná na to, aby udržela cenu nemovitostí na původní výši. Jinými slovy: aby brzdila propad cen při poklesu zájmu o koupi vlastního bydlení. Nutno dodat, že i přes pokles prodejů starších bytů a domů zůstává poptávka po bytech nových na vysokých hodnotách - viz výše o navýšení cen i poptávky po novém bydlení. Právě tento fakt nedovolí strmější pád cen nemovitostí.

Navíc je současná situace vnímaná jen jako přechodná. A tak ti, kdo nemusejí prodávat, odkládají zpeněžení své nemovitosti na dobu, kdy se hypotéky opět zlevní a kupní síla znovu zvýší. Takže ani nabídková strana příliš netlačí na pokles cen.
24.04.2023 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444