Prodávat bez realitky? Hazard, který se nemusí vyplatit

Češi nejsou příliš nakloněni službám realitních kanceláří – a často si nemovitosti prodávají (kupují) svépomocí. Čísla to potvrzují: v zahraničí se přes realitní kanceláře prodává asi 90 % nemovitostí, u nás jenom 50 %. Ukazuje se však, že prodávat svépomocí není zrovna výhodné. V následujících řádcích vysvětlíme proč.

Provize není náklad, ale investice

Nejčastější argument proti realitním kancelářím? Jednoznačně provize. Spousta lidí ji chápe jako enormně vysoký poplatek a nechce jej platit. Jenže – realitní kancelář za svou provizi poskytuje služby, které si běžný člověk nemůže dovolit.

Realitní kancelář totiž díky tiskovinám a internetu osloví mnohem více potenciálních kupců. Má detailní informace o lokalitě vaší nemovitosti (často dokonce neveřejné). Zajišťuje právní poradenství (sepsání smluv, úschovu peněz, daně atp.). Provádí prohlídky (šetří váš čas). Spolupracuje s hypotečními poradci, díky kterým vám v případě koupě nemovitosti sjedná úvěrové podmínky z říše snů. A některé RK zachází ještě dále – třeba brněnská realitka AC Real díky zkušenostem s investicemi vidí v nemovitostech skrytý potenciál a dokáže je kupcům odprezentovat tak, že svůj byt nebo dům často prodáte o desítky procent dráž, než se původně zdálo.

Výsledek toho všeho? Nemovitost pomocí RK obvykle prodáte v kratším čase a za mnohem lepší peníze, než kdybyste inzerovali svépomocí. Nehledě na to, kolik vám RK ušetří času, starostí a běhání po úřadech. Pořád vám přijde provize ve výši jednotek procent (nejčastěji 3-5 %) jako přemrštěná?

Vybírejte pečlivě

Jedinou objektivní nevýhodou RK je skutečnost, že realitním makléřem v Česku se dnes může stát prakticky kdokoliv. Stačí k tomu tisíc korun a jedna cesta na živnostenský úřad – po vystavení živnosti už nový makléř může směle prodávat.

Naštěstí nežijeme v době kamenné a pověst na internetu se šíří rychleji než lavina v Himálaji. Ještě před zahájením spolupráce si proto realitní kancelář (makléře) pořádně proklepněte – stačí mrknout na historii firmy, nabídku služeb a reference od zákazníků. Pokud bude všechno v pořádku, máte téměř jistotu, že se nespálíte.

A jestli je lepší zvolit velkou renomovanou RK nebo spíše nějakou malou, lokální? Na to není jednoznačná odpověď – obojí má své pro a proti. Více si o problematice můžete přečíst třeba v tomto článku.
14.10.2015

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444