Procházka vůněmi bylinkových zahrad

Ohlédnutí za letní Florou

Hned při vstupu do pavilonu A olomouckého výstaviště návštěvníky letošní letní Flory, která proběhla minulý týden, ovanula typická vůně levandule - jedné z nejoblíbenějších zahradních bylinek. Další známé i méně známé vůně tady pak milovníky zeleně provázely na každém kroku.

Hlavní expozici totiž letos ve spolupráci s výstavištěm Flora připravilo sdružení pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO CZ. Vynalézavé kompozice léčivek a bylinek všeho druhu nezaujaly jen vůněmi, ale i neokázalou krásou. K vidění i čichání tu byl bezpočet druhů a jejich nejrůznějších kultivarů - od šalvěje, bazalky, máty, tymiánu, dobromysli, kmínu, meduňky či saturejky až po např. méně známý šišák bajkalský (na první fotografii dole vlevo), jehož kořeny i nať obsahují látky působící blahodárně na nervový systém.


Galerie pavilonu A patřívá zčásti již tradičně expozicím, které přibližují umění aranžování květin. K vidění byly letos kytice ze soutěže floristů, jejíž zadání přineslo pozoruhodné variace na barvy loga Europa Cupu 2011, tedy na odstíny vrcholného léta - žlutou, oranžovou a rudou. Europa Cup je floristické mistrovství Evropy, jehož 17. ročník se letos uskuteční ve dnech 31.8. až 5.9. v Havířově. V České republice se tato soutěž koná tentokrát poprvé. Kromě soutěžních kytic Svazu květinářů a floristů ČR se na galerii "Ačka" představili také pěstitelé katusů a sukulentních rostlin.


Jemné a nenápadné půvaby bylinek z pavilonu A vystřídala v pavilonu H, v expozici Českého zahrádkářského svazu, pestrá krása řezaných gladiol, růží, lilií a dalších letniček s výraznými květy nejrůznějích barev. Největší pozornosti se těšily především jiřinky, květiny vévodící českým zahradám v pozdním létě, u nás oblíbené už od 18. století, kdy byly do Evropy přivezeny z Mexika. Květy jiřin mohou zdobit nejen záhony, existují i hrnkové odrůdy vhodné na balkóny a terasy. Na pěstování nepříliš náročné  krasavice mnoha tvarů - od kulovitých, přes pomponkovité, pivoňkovité až po jednoduché - se na Floře  představily v mnoha atraktivních barvách.


No a konečně, každá květinová výstava na Floře nabízí vždy také možnost přinést si odtud něco pro potěšení s sebo domů. Návštěvníci si tedy také tentokrát mohli vybírat z přebohaté nabídky Zahradnických trhů, které opět nabízely bylinky, květiny, keře, hlízy, cibulky i řízky rostlin pro radost zahrádkářů, ale také balkonové rostliny, kaktusy a pokojové květiny, ze kterých se budou těšit i ti, kteří zahradní záhony k dispozici nemají.


Letní etapa olomoucké Flory 2011 skončila. Už teď se ale pěstitelé, milovníci květin a zeleně i konzumenti dobrot, které pocházejí z našich zahrad, sadů a vinic, mohou těšit na barvy, vůně a navíc i chutě podzimu. Podzimní Floru v Olomouci připravují na 13. - 16. října 2011.
24.08.2011 | sm
  • Výstaviště Flora Olomouc a.s.

    Výstaviště Flora Olomouc a.s. patří k předním českým výstavnickým organizacím. Připravuje a komplexně zabezpečuje vlastní výstavy a veletrhy včetně doprovodných programů. Výstavní areál se čtyřmi pavilony o celkové výstavní ploše 4.395 m2 je situován ve Smetanových sadech poblíž historického centra města. Výstaviště rovněž pečuje o 47 hektarů městských parků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444