Proč praskají žárovky?

Každý z nás to zná. Přijdete domů, sáhnete po vypínači a rozsvítíte. Jenže v tom okamžiku se ozve zlověstná rána a je po žárovce. V lepším případě jen se skloněnou hlavou, smířeni s porážkou vylezete po schůdcích a vyměníte zčernalou žárovku za novou. Už zase. V horším scénáři se budete muset vydat na chodbu zapnout vyhozené pojistky.

Časté výlety do obchodu

Kdo má problémy s praskajícími žárovkami, cestu do obchodu zná už poslepu. Pokud vás nebaví neustálá reklamace žárovek, zavolejte raději elektrikáře.

Příčin totiž může být hned několik a výměna žárovky za jiný typ nemusí problém vyřešit. Zda nedochází v síti k přepětí, zjistíme přeměřením elektřiny. Pokud proud kolísá nebo je napětí příliš vysoké, žárovky budou trpět. Ke zkratu může dojít také přímo v objímce svítidla. Zakoupená přepěťová ochrana tento problém bohužel většinou nevyřeší, návštěvě elektrikáře se nevyhnete.

Dalším problémem může být málo utažený drát ve svítidle, který jiskří. Neustálé připojování a odpojování elektřiny má pak i na kvalitní žárovky razantní dopad.
 

Přepálené vlákno nebo prasklé sklo

Důležité je vždy brát ohled na to, zda se v žárovce přepaluje vlákno, nebo jestli praská samotná žárovka. V případě přepáleného vlákna žárovka zčerná. Nejčastějším důvodem tohoto poškození žárovky je již zmíněné přepětí.

Jestliže praská samotné sklo žárovek, pak je problém pravděpodobně v nevhodné konstrukci světla. Řešením tohoto problému je osazení slabšími žárovkami nebo výměna celého světla. V tomto případě se opravdu vyplatí připlatit si za kvalitní svítidlo.
 

Žárovky s wolframovým vláknem

Kvalita žárovek s wolframovým vláknem je mnohem menší, než bývala kdysi. Problém praskání klasických žárovek však není až tak v této snížené kvalitě, ale spíše v samotných vlastnostech wolframu.

Čas se podepíše na většině věcí a ani u wolframu tomu není jinak. Původně celistvé vlákno mění strukturu a stává se z něj řada vzájemně držících krystalů. Proces rekrystalizace se navíc mnohonásobně urychluje, jestliže je wolfram zahříván – tedy využíván jako součást žárovky.

Spojení jednotlivých krystalů se výrazně oslabuje, ve wolframovém vláknu a ostatních vnitřních součástech žárovky dochází k tepelnému pnutí. Kvůli přeměně vlákna na krystaly vznikají slabá místa, která dříve či později vinou přetížení spojů prasknou.

Investice do jiných materiálů, ať už LED nebo zářivek, se v tomto případě opravdu vyplatí.

Chcete se dozvědět další rady a tipy týkající se osvětlení? Sledujte blog odborníků na kvalitní svítidla Fulgur.
11.04.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444