Problémy s odpadní vodou za vás vyřeší spolehlivá domácí čistička vod

Věděli jste, že průměrná denní spotřeba vody na člověka je 112 litrů? Vzhledem k tomu, že pouze 2 litry vody vypijeme 1 litr použijeme na vaření, zbytek vody znehodnotíme a vypustíme do odpadu. Jak ale s takovou odpadní vodou naložit, pokud bydlíme v obci bez kanalizace nebo na chalupě v rekreační oblasti? Řešení je naštěstí jednoduché, nazývá se čistička odpadních vod.


Tím je vlastně zodpovězena otázka, pro koho je čistička neboli ČOV vhodná. Běžné modely jsou určeny pro rodinné domy, chaty, chalupy a výkonnější ČOV zvládnou přečistit vodu i u penzionů, hotelů nebo menších firem.

4 největší výhody domácích čističek odpadních vod:

  • Instalujete ji kdekoliv, kde nemáte přístup ke kanalizaci.
  • Je téměř bezúdržbová, stačí ji jednou ročně odkalit.
  • Levný provoz, oproti septiku ji nemusíte vyvážet, má jen minimální odběr elektřiny.
  • Vyčištěnou vodu lze znovu použít například k zalévání zahrady.

Jak funguje ČOV?

Do čističky vtéká veškerá odpadní voda z domu a vytéká z ní z 97 % přečištěná. Je tak vhodná pro další použití. A jak to všechno funguje? Domácí čističky od českého výrobce Ekocis jsou vyrobené z polypropylénových desek svařovaných tak, aby byla zajištěná 100% těsnost. Nádrž je rozdělená do několika sektorů, ve kterých probíhá biologické čištění odpadní vody. Nečistoty se usazují na dně nádrže jako kal. Tento kal se 1 - 2 krát ročně vyčerpá (podle toho, kolik členů domácnosti ČOV využívá). Kal je dobrý třeba jako hnojivo na zahrádku.

Velmi důležitou funkci plní kompresor, který vhání do čističky vzduch. Ten zajišťuje vhodné prostředí pro bakterie, které jsou nezbytné pro bezproblémovou funkci. Bez něj by totiž v nádrži nepřežily. Díky správnému nastavení vzduchových ventilů pak ČOV bez problému funguje a ani o ní nevíte.

Jak se k čističce chovat?

ČOV jako zařízení nepotřebuje speciální zacházení či údržbu. Spíše je nutné přizpůsobit provoz domácnosti z hlediska použití chemikálií a využívání kuchyně. Je třeba dávat pozor, jaké čisticí prostředky doma používáte a co lejete do odpadu. Pokud máte doma drtič odpadků napojený na odpad, raději ho ve spojení s ČOV nepoužívejte. Velmi ji totiž zatěžuje. Totéž se týká tuků a olejů z vaření – ty do odpadu nevylévejte (navíc velmi zanášejí potrubí).
 
Vyhýbejte se také dezinfekčním prostředkům, protože likvidují nejenom bakterie v domácnosti, ale také prospěšné bakterie v čističce. Snažte se nahradit čističe na bázi chloru ekologickými přípravky. Také si hlídejte praní a pouštění myčky. Je dobré rozložit si velké prádlo do několika dnů.

Domácí čistička odpadních vod vám vyřeší starosti s odpadní vodou, a ještě z ní máte užitek – přečištěnou vodu k zalévání.
07.03.2018 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444