Přinesou nová okna úsporu za teplo?

Zdá se, že zima dorazila, i když se zpožděním. Pokud vás klesající rtuť teploměru přiměla k úvahám o výměně oken, měli byste vzít v úvahu několik důležitých faktů.

V jakém stavu jsou vaše stará okna?

Úsporu tepla, kterou nová okna přinesou, není jednoduché dopředu vyčíslit. Závisí mimo jiné na stavu starých oken i na zvyklostech domácnosti, pokud jde o větrání a vytápění.

Na otop připadá v domácnosti něco přes polovinu celkové spotřeby energie, každá úspora se tak vyplatí. V rodinném domě může okny unikat až 40 % tepla, v bytě to může být i polovina tepelných ztrát. Čím jsou stará okna v horším stavu, tím ztráty narůstají

Prostup tepla okny (Uw ) je jedním ze základních parametrů, podle kterých se hodnotí kvalita oken. Čím je hodnota nižší, tím jsou okna „úspornější“. Stará špaletová a zdvojená okna mají Uw asi 2,8 W/m2K. Nová okna s izolačním dvojsklem mají Uw jen asi poloviční, u zasklení trojsklem je Uw ještě lepší (asi 0,8 W/m2K). Jen výměnou oken se tak ztráty sníží o více jak polovinu, v celkových nákladech na vytápění to může představovat asi 15 – 25 %.

Jaká okna si pořídit?

Důležitý je fakt, že tepelně izolační vlastnosti oken prakticky nezávisí na materiálu. Plastová i dřevěná okna jsou z tohoto pohledu rovnocenná. Důležitá je volba zasklení. Stále častěji je žádané izolační trojsklo.

Při volbě trojskla je důležité zajímat se i o světelnou prostupnost a solární faktor, které udávají, kolik světla projde do interiéru a jak slunce dokáže byt prohřát. Zrada může být v tom, že po výměně oken budete muset více svítit či přitápět, zejména na jaře a na podzim, protože slunce neprohřeje interiér.
Samostatnou kapitolou jsou okna pro pasivní domy, kde norma stanoví nejpřísnější požadavky na úsporu tepla.

Nezapomeňte na vchodové dveře

Neměli byste podcenit, kolik tepla uniká z rodinného domu vchodovými dveřmi. I jejich výměna přinese úsporu. Slabinou vchodových dveří je oblast prahu. Práh vchodových dveří by měl být nejen dostatečně odolný proti poškození, ale určitě by měl mít přerušený tepelný most. Správná montáž a izolace pak zabrání prochlazení podlahy zádveří.

Montáž je stejně důležitá jako kvalitní okna a dveře

Špatná montáž může znehodnotit i nejlepší okno. Správná izolace a ošetření připojovací spáry je pro funkčnost i úsporu tepla nezbytná. Zabrání vzniku nežádoucích tepelných mostů, které jsou ideálním místem pro případný vznik plísní. Jen správně namontovaná okna fungují.

Nezapomeňte větrat

Pokud starými okny táhlo, unikala zároveň z interiéru vlhkost. Nová okna poskytnou maximální izolaci, jen pokud jsou správně seřízená. Pokud není v bytě rekuperace, vlhkost se pak z interiéru dostane jen větráním. Nejúčinnější je krátkodobé intenzivní větrání, zejména v místnostech s větší vlhkostí. Pomohou samozřejmě i odsavače par.

Rosení oken a případnému vzniku plísní zabrání správné nastavení interiérové teploty a účinné větrání. Další úspory za vytápění pak zajistí celkové zateplení domu, případně pořízení rekuperační jednotky, které ale vyžadují větší investice.
28.01.2016 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • PVC OKNA s.r.o.

    Firma PVC OKNA s.r.o. vyrábí plastová okna a plastové dveře již od roku 2002. Pro naše výrobky jsme zvolili špičkový německý profilový systém KÖMMERLING a rovněž německé kování SIEGENIA-AUBI. Jakožto celosvětově první významný producent používá značka KÖMMERLING k výrobě profilů výhradně bezolovnaté PVC se "zelenými" stabilizátory na bázi vápníku/zinku (zn. Greenline )

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Dřevoterm, s.r.o. - Stínicí technika PAVON

    Jsme přední český výrobce stínicí techniky značky PAVON s tradicí již od roku 1889. Vyrábíme rolety , roletožaluzie den a noc , skládané rolety plisé , japonské stěny , rolety pro střešní okna , římské rolety , vertikální žaluzie , sítě proti hmyzu , mechanické i motorové clony pro dopravní prostředky a další. K roletám nabízíme mnoho doplňků a příslušenství, včetně automatizace . Pečlivě dbáme na kvalitu používaných materiálů a zpracování, proto vám naše produkty budou spolehlivě sloužit mnoho let.  


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444