Kotlářská 5 aneb Příběh dvojčete

V příbězích, které se vážou k budovám, se vždycky setkávají okolnosti vzniku stavby, příběhy jejích tvůrců a také příběhy jejích majitelů či obyvatel. Stojí-li takový dům na svém místě více než století, nemohou se ho nedotknout ani dramatické zvraty, jakým chtě nechtě musí čelit místa i lidé, kteří v něm žijí.

Na současné adrese Brno, Kotlářská 3 a 5, na horním konci ulice, pár kroků od Konečného náměstí, postavil tehdy devětatřicetiletý stavitel Josef Müller podle projektu architekta Vladimíra Fischera šestipodlažní, od středové části s reliéfem zrcadlově uspořádáný dvojdům.

Horní konec ulice Kotlářské z pohledu od Botanické zahrady, uprostřed domy č. 3 a 5.

Použité prvky jako arkýře, lodžie, štíty, stříšky, mansardové střechy a různé tvary oken fasádu bohatě člení a spolu s využitím stylizovaného barevného ornamentu dodávají romantické stavbě na plasticitě. Postavena byla v roce 1909, je tedy součástí období, v němž se v Brně svým způsobem završovala zdejší architektonicky i urbanisticky výjimečná etapa výstavby 19. století a kdy tu zároveň vzniká řada významných secesních staveb.
Stavitel Josef Müller

 

Na cestě k Tišnovu

Hned za rohem Kotlářské, směrem od tehdejší Malé Nové ulice vedla tenkrát cesta k hradu Veveří (po něm kdysi chudičká ulice, později reprezentativní třída, dostala své jméno) a pak dál až do Tišnova. Možná zde můžeme hledat symbolickou souvislost s výběrem lokality. Stavitel Josef Müller byl totiž synem Františka Müllera, který byl po dlouhých šestnáct let tišnovským starostou a zasloužil se výrazně o rozkvět svého města.
  Komplex Tivoli na Konečného náměstí

Konečného náměstí a pracovitý strýc Pawlu

Konečného náměstí, do něhož se vlévají ulice Kotlářská, Veveří, Jiráskova, Čápkova, Úvoz, Žižkova a Nerudova, je dnes jedním z nejrušnějších míst ve městě.  Zároveň si ale zachovává svou magičnost. Jeho atmosféru také osvěžuje a zklidňuje Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty brněnské univerzity, na kterou je z oken blízkých domů od jara do podzimu příjemný pohled. Zahrada tu ovšem na začátku dvacátého století nebyla, vznikla až po založení univerzity, tedy po roce 1919.

Na začátku 20. století Konečného náměstí ostatně ještě ani nebylo tak docela náměstím a jak již bylo naznačeno, leželo tenkrát prakticky na samém konci města. Už několik let zde a v blízkém okolí ale vládl čilý stavební ruch.
 
   Tivoli, detail
 Bylo to především zásluhou jednoho z nejpilnějších brněnských architektů a stavitelů své doby Františka Pawlu, mimo jiné autora celého tuctu krásných nájemních domů na dnešní Jiráskově, kterou zakončuje jeho nejreprezentativnější dílo - nárožní domovní komplex Tivoli. Müllerova stavba dvojdomu právě na Kotlářské má patrně se stavebními aktivitami Františka Pawlu na tomto konci města faktickou souvislost. Pawlu byl strýcem Josefa Müllera, který pro něj pracoval jako stavbyvedoucí až do roku 1902, kdy se osamostatnil.
   Müllerovy domy na ulici Milady Horákové

Stavitel Josef Müller

Jako samostatný stavitel s nesporným architektonickým talentem přispěl Josef Müller, absolvent německé státní průmyslové školy v Brně, významně k secesní tváři Brna, a to zejména dvěma domy s půvabnou barevnou fasádou na ulici Milady Horákové, které podle všeho sám projektoval. Zasloužil se také například o budovu někdejší Dělnické úrazové pojišťovny na Kolišti, k jeho projektům patřil i jeden z nájemních domů s obchody na Masarykově ulici a další stavby, v roli stavbyvedoucího se podílel na zrodu jedinečného secesního kostela Neposkvrněného početí Panny Marie na Křenové ulici.

Domy na dnešní adrese Kotlářská 3 a 5 Josef Müller postavil ve spolupráci s architektem Vladimírem Fischerem a sám se podílel i na architektonické podobě. A nebyl v tomto případě jen stavitelem, ale také investorem. Chtěl tak své rodině do budoucna zajistit nějaký nemovitý majetek a také se kvůli tomu, jak připomíná jeho vnučka paní Romana Moserová, poněkud zadlužil.
Marie Müllerová, provdaná Vlčková Vladimír Vček starší
Proto bylo krátce po dokončení jedno z dvojčat prodáno. Osud domu č. 3 tak byl trochu komplikovaný. Majitele změnil několikrát a po roce 1989 se v restituci vrátil potomkům posledního vlastníka, v jejichž silách ale nebylo v té době již zanedbanou stavbu udržovat. Po následném prodeji pak po celá léta fasáda očividně chátrala  a lépe se rozhodně nevedlo ani opuštěným interiérům, takže jejich původní prvky nenávratně zmizely. Teprve nedávno se dočkal rozsáhlé rekonstrukce, která obnovila původní venkovní vzhled a jejímž výsledkem je přes třicet bytů a jeden komerční prostor.
 

Jak šel čas

Vzhledem k historickým událostem ovšem ani dům s číslem 5 neměl jednoduchý osud. Josef Müller dům daroval své dceři Marii, provdané Vlčkové. Její manžel Vladimír Vlček dům defintivně zbavil dluhu a později jej věnoval svému synovi, Vladimíru Vlčkovi mladšímu. Tomu jej ale po únoru 1948 zabavil stát, za byt ve třetím podlaží, ve kterém rodina Vlčkových žila, teď platila nájem.

  Obnovená fasáda Kotlářské č. 5 
Vlčkovi tu bydleli až do roku 1969, atmosféra po sovětské okupaci definitivně rozhodla o jejich emigraci do Rakouska.

Na počátku 90. let získal Vladimír Vlček mladší dům v restituci zpátky. O navrácení usiloval také proto, že pro něj zároveň znamenalo znovunabytí ztraceného domova, po kterém za hranicemi nepřestal tesknit. Na to, aby obnovu domu, který byl také v již dost zanedbaném stavu, dotáhl do konce, mu ale nezbyly síly ani čas. Tento úkol přijala jeho dcera Romana, pravnučka stavitele Josefa Müllera. Do Rakouska, kde dnes působí jako učitelka, odešla s rodiči, když jí bylo šest. Dnes do Brna jezdí jako do svého druhého domova a ze všech sil se snaží dům, ve kterém sídlí také redakce BYDLENÍ.CZ, uvést do co nejlepšího stavu.

S jejím příběhem a vzpomínkami se můžete seznámit ve videu, které natočila kolegyně Jana Vaňková.
02.07.2020 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444