Přehlídka českého starožitného skla

Skleněná váza podle návrhu rakouského designéra Otta Prutschera (1880 - 1949)

Skleněná váza podle návrhu rakouského designéra Otta Prutschera (1880 - 1949)

Styl, elegance a jedinečnost – slova vybavující se při pohledu na některé ze skvostů, které v minulých stoletích vyrobili mistři svého řemesla. Ať už se jedná o obrazy, plastiky, nábytek, šperky či vázy - milovníci nadčasové krásy z řad odborné i laické veřejnosti se mohou těšit na blížící se přehlídku starožitností ANTIQUE. 23. ročník veletrhu se uskuteční v pražské Výstavní síni Mánes od 23. do 27. dubna za účasti šesti desítek předních starožitnických firem.

Hlavním tématem jarní přehlídky bude české sklářství, které za dobu svého vývoje prošlo mnoha vzestupy a pády. Starožitné sklo má mnoho podob od barokních rytých pohárů, přes pestrobarevné číšky biedermeieru a bohaté dekory historismu až k secesním sklům a umělecké tvorbě 20. století. V dnešní době, kdy se toto řemeslo potýká s další ze svých krizí, je dobré připomenout si jeho bohatou tradici. „České sklo je ve světě pojem. Proslulo svou originalitou, kvalitou, precizností či propracovaností detailů a tvoří nedílnou součást mnoha soukromých i muzejních sbírek. K nejvýše ceněným na starožitnickém trhu patří například díla firmy Lötz z Klášterského mlýna, na která bychom se chtěli zvlášť zaměřit,“ říká prezidentka pořádající Asociace starožitníků Simona Šustková.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Sklářský střih, podle něhož byla váza vyrobena.

Kromě prodejních expozic více než šedesáti vystavovatelů, nebude ani letos chybět bohatý doprovodný program. Atraktivním pro laiky i znalce se 25. dubna stane kulatý stůl za přítomnosti odborníků. Diskuse bude kopírovat hlavní téma veletrhu, tedy „České sklářství“. Funkce moderátora se ujme šéfredaktor časopisu Art&Antiques Jan Skřivánek a mezi jeho hosty bude patřit např. historička skla PhDr. Jitka Lněničková.

Návštěvníkům bude v rámci výstavy muzea Šumavy také představen projekt záchrany střihového archivu již zmiňované a dnes již dávno zaniklé sklárny Johann Lötz witwe (Johann Lötz-vdova) v Klášterském mlýně na Šumavě. Vystaveny budou vzácné ukázky střihů v původní podobě a po jejich restaurování a rovněž fotografie z postupu prací. „Sklářský střih je zjednodušeně řečeno papír, který dostal sklář u pece do ruky a podle něj zhotovil požadovaný kus. Pokud existuje střih, dá se podle něj velmi spolehlivě doložit, zda jde o výrobek dané firmy a dá se datovat. Díky tomu můžeme přispět ke snazšímu odhalování napodobenin,“ vysvětluje kurátorka šumavské výstavy PhDr. Jitka Lněničková. Přehlídka v Mánesu se stane prologem k rozsáhlé výstavě lötzovského skla, která se uskuteční od června do října 2009 v Muzeu Šumavy v Kašperských horách a v Sušici.
16.04.2009

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444