Pražský rezidenční trh 2023

Rezidenční trh prošel v roce 2023 obdobím oživování, a to zejména v jeho druhé polovině. Otevíraly se možnosti pro aktivní, převážně hotovostní kupující, kteří mohli vybírat z rostoucí nabídky a vyjednávat výhodné podmínky. Zájem klientů podpořilo i avizované snížení DPH a množství marketingových pobídek.

Vyšší poptávka se projevila v počtu prodaných bytů v novostavbách, jejichž meziroční nárůst ve 4. čtvrtletí činil 136 %.

Největší vzestup poptávky jsme zaznamenali koncem roku, v prosinci činil nárůst 60 %. Zároveň se jednalo o rekord v počtu přijatých poptávek za měsíc prosinec od roku 2010.



Po období strmého růstu cen bytů a následnému poklesu poptávky přestaly byty zdražovat, začátkem roku 2023 dokonce jejich ceny mírně poklesly. Snížení poptávky se projevilo v nabídce bytů, jejíž počet se po předchozím hlubokém propadu stabilizoval.

Hypoteční trh

Objem poskytnutých hypotečních úvěrů je nejnižší za posledních deset let, ale při čtvrtletním porovnání vidíme jeho kontinuální nárůst, zejména oproti historicky nejslabšímu 2. pololetí 2022.
Zájem klientů o hypotéky se v roce 2023 obnovoval, přičemž klíčovým stimulem byly klesající úrokové sazby u hypotečních úvěrů a snížení regulace ze strany ČNB.

 


Poptávka a realizované obchody LEXXUS NORTON v roce 2023




Nájemní trh

Nájemní trh profitoval z prohlubující se nedostupnosti vlastnického bydlení, v jehož důsledku od roku 2021 strmě rostou ceny nájemních bytů. Dříve nový segment institucionálních nájemních projektů se již zcela stabilizoval. Na trh vstupují další čeští i zahraniční investoři, ale i developeři, kteří byli původně zaměřeni výhradně na vlastnické bydlení. Zcela novým fenoménem je vstup církve do trhu nájemního bydlení. V Praze byly nabízeny byty v desítkách nájemních projektů, přičemž většina z nich vykazovala značnou obsazenost nebo byla plně pronajatá, a to navzdory vyšším cenám, než je běžné u individuálně pronajímaných nemovitostí. Celkový průměrný nájem v Praze v bytech nabízených individuálními vlastníky činí 395 Kč/m2, zatímco průměrná cena bytů v BTR segmentu (institucionální nájemní projekty) je 540 Kč/m2.

 

Výhled na rok 2024

V roce 2024 předpokládáme i nadále postupné oživování rezidenčního trhu. Díky očekávanému poklesu hypotečních úroků se bude zvyšovat zájem o hypotéky. Ekonomická situace se bude stabilizovat, zájem klientů o koupi nemovitostí nadále poroste. V důsledku pomalých povolovacích procesů bude však stále trvat deficit nabízených bytů na trhu, což povede ke zvyšování prodejních cen. Poptávka po nájemním bydlení bude stabilně vysoká, čehož využijí developeři, kteří již nyní plánují výstavbu dalších nájemních projektů.
Více informací najdete na adrese: https://www.lexxusnorton.cz/.
11.03.2024 | PR
  • LEXXUS NORTON

    Jsme realitní kancelář zaměřující se na Prahu a blízké okolí. Už tři desetiletí sledujeme nejen trh s nemovitostmi, ale i trendy v bydlení, a tak jsme připraveni najít to pravé místo, které bude přesně odpovídat vašemu stylu a vkusu. Umíme pomoci také s prodejem nemovitosti a usnadnit celý jeho zdlouhavý proces. Specializujeme se zejména na rezidenční bydlení a novou výstavbu. Díky mnoha spokojeným klientům, ale také výborným vztahům a spoluprací s největšími pražskými developery, bankami a dalšími institucemi jsme si dokázali vybudovat dominantní postavení na českém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444