Právě kvetou: konvalinky, šeříky, kosatce, denivky, afrikány...

Ve kterém tom období chtěl rytíř Paleček v Nerudově Baladě české, aby ho Vesna probudila? No přece v tom, které teď prožíváme. Určitě měl na mysli květen, vždyť nejen podle básníků se jedná o nejkrásnější měsíc roku, „když svět zas jednou krásným je, když zem se celá rozsměje“, protože zpívají ptáci, všechno se zelená a kvete. Jarní zeleň je čerstvá, světlá, nevyčerpaná a nevysušená sluncem, plná optimismu a také dobrá pro oči.

Ve výše položených oblastech ještě můžeme vidět, jak dokvétají poslední tulipány, narcisy, řebčíky a další cibuloviny, v nižších – teplejších polohách už odkvetly voňavé konvalinky, šeříky a jiné na jaře kvetoucí a vonící keře (na mé zahradě například čilimník), zato rozkvetly hořce, kosatce, denivky, první pivoňky, růže, levandule, hvozdíky – není ani možné vše vyjmenovat. Jaro vždy bere svůj nástup s vehemencí.

Co nemohu nepodotknout, je, že úžasně vyrostla tráva, a to i tam, kde dosud nenapršelo, jako například na jižní Moravě, hlavně však v Brně. Přitom květen bez deště je téměř nepředstavitelný, déšť k nejkrásnějšímu měsíci roku neodmyslitelně patří.

V květnu je vhodná doba pro ošetření trávníku, který je zaplevelen dvouděložnými rostlinami. Výhodný je v takovém případě kombinovaný přípravek, jenž v sobě spojuje herbicid a hnojivo. Proti jednoletým plevelům se doporučuje časté kosení, které způsobí, že plevele vymizí. Aby byl trávník pěkný, je zapotřebí kosit ho každý měsíc, v květnu a červnu častěji.

Přihnojení buď specializovaným přípravkem nebo plným hnojivem prospěje samozřejmě růžím. Královna květin žádá své. Nadále vyžadují naši pozornost a péči i cibuloviny, kterým musíme odstranit odkvetlé květy, protože tvorba plodů je vysiluje. Také jim dopřejeme přihnojení – třeba cereritem.

Hned, ještě dřív než začnou být jejich listy nepěkné, vysadím mezi tulipány a narcisy  předpěstované různé druhy afrikánů (Tagetes), které jsou jednak okrasné, jednak užitečné. Proto je také každoročně mívám i mezi růžemi, jelikož ozdravují půdu zamořenou kořenovými háďátky, která zapříčiňují poruchu jejich růstu. Aksamitníky, jak se také afrikánům říká, jsou nenáročné na pěstování, kvetou od června do prvních mrazíků a jejich vysoké odrůdy se hodí k řezu.
21.05.2020 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444